Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και η επόμενη μέρα στην “Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών”

Όλες οι πολιτικές, επιστημονικές και τεχνοκρατικές απόψεις που κατατέθηκαν στο συνέδριο και "δοκιμάστηκαν" στον ανοικτό διάλογο, αποτυπώνονται σε συμπεράσματα από μία ισχυρή ομάδα. 

Οι δικηγόροι κ. Αριάδνη Νούκα και κ. Ευαγγελία Αμπάζη, εκπροσωπώντας τους διοργανωτές του Συνεδρίου και έχοντας παρακολουθήσει το σύνολο των διήμερων εργασιών των θεματικών συζητήσεων, εξέφρασαν ευσύνοπτα και δομημένα τις παρατηρήσεις τους, όπως μπορείτε να δείτε στο video που παρατίθεται στο τέλος της σελίδας.

Οι εργασίες της πέμπτης θεματικής συζήτησης έγιναν τη Δευτέρα 8 Μαΐου 20:30-22:30 στο Ξενοδοχείο King George

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

Μία διαπίστωση: τραπεζίτες, μιντιάρχες, επιχειρηματίες είναι πλούσιοι οι ίδιοι και τα χρέη επιβαρύνουν όλους μας.

Συμπερασματική παρατήρηση: πέρα από τις αντιπολιτευτικές διαθέσεις, υπάρχει μία σταθερά ότι ο νόμος είναι αναγκαιότητα και είναι σε καλή κατεύθυνση. Η κοινωνία διψά για αυτό το νόμο. Οι επαγγελματίες ιδιαίτερα. Πρέπει να επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες. Ως επαγγελματικές κάστες πρέπει να αναδείξουμε την εξωδικαστική νοοτροπία. Ας είναι αυτό μία αρχή! Με μπροστάρηδες τους διαμεσολαβητές να κάνουμε την αρχή.

ΚΩΤΣΗΣ ΦΩΤΗΣ, μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Κάθε προσπάθεια ρύθμισης των κόκκινων χρεών είναι θετική, καθώς είναι η σωστή κατεύθυνση. Ως προς την ουσία και με δεδομένο ότι εκπροσωπώ τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντιλαμβάνομαι ότι το τελικό κείμενο συμπεριέλαβε τους ελεύθερους επαγγελματίες για να ικανοποιηθούν οι αποκαλούμενες συντεχνίες. Ήταν λάθος προσέγγιση. Αντιλαμβάνομαι ότι δείχνουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες το δρόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τη διακριτική ευχέρεια του Δημοσίου. Να ληφθεί υπόψιν ότι χρειαζόμαστε ένα νομοθέτημα για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας. Τους οδηγούμε σε κόκκινη κατάσταση. Αν δεν ληφθεί μέριμνα εντός 2017 θα είμαστε στα κόκκινα του χρόνου.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, Οικονομολόγος, μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ

Όπως προκύπτει από το Συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, το νούμερο 1 πρόβλημα της χώρας είναι το ιδιωτικό χρέος και όχι το δημόσιο όπως λέει η κυβέρνηση. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις στο πτωχευτικό δίκαιο. Η πώληση σε funds της διαχείρισης των κόκκινων δανείων δεν είναι λύση. Το 60% των κόκκινων δανείων αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εφαρμογή σε μακρά κλίμακα θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Σε εθνικό επίπεδο έχουμε προτείνει ως Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ως ένα ακόμη εργαλείο στο μείγμα της πολιτικής διαχείρισης του κόκκινου επιχειρηματικού χρέους.

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, γραμματέας επιστημονικών φορέων ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία πρωτίστως μας ενδιαφέρει η λύση. Η ίδια η αγορά θα πάρει ανάσα και να δοθεί ελπίδα. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Έχοντας προβεί σε ενδελεχή επιστημονική ανάλυση ο μηχανισμός για τα κόκκινα δάνεια καταλήγουμε στα εξής

  1. ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι εξωδικαστικός
  2. εξομοιώνει από άποψη διαδικασίας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις
  3. η κυβέρνηση φαίνεται να τιμωρεί και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αφού δεν εισάγει μια απλοποιημένη διαδικασία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους
  4. οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές και χρονοβόρες
  5. μετατίθεται η όποια πιθανότητα ρύθμισης σε βάθος χρόνου
  6. περιορίζονται οι πιθανότητες επιβίωσης βιώσιμων επιχειρήσεων
  7. δίνεται η δυνατότητα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές εκμετάλλευσης της καθυστέρησης.

 

ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Economics of Tourism Expert, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ένωσης Κεντρώων

Το πρόβλημα της κοινωνίας των «κόκκινων» χρεών εκδηλώνεται με τον πιο έντονο και επίπονο τρόπο με τους καθημερινούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Ως Ένωση Κεντρώων επιμένουμε ότι η πρώτη κατοικία πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί για όσους λόγω της κρίσης βγήκαν έξω από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Η κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα Ειρηνοδικεία της χώρας, όπου απλοί πολίτες προσπαθούν διαμαρτυρόμενοι να ακυρώσουν πλειστηριασμούς φτωχών συνανθρώπων μας και να συγκρούονται με τα ΜΑΤ, είναι απαράδεκτη. Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα πριν αυτό γίνει ανεξέλεγκτο. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, προτείνουμε πριν καταλήξουν στα ξένα Funds να έχουν την δυνατότητα οι οφειλέτες να επαναδιαπραγματευτούν τα δάνεια τους.

Ως προς τον εξωδικαστικό μηχανισμός προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η χυδαία γραφειοκρατία.

ΚΑΛΟΦΩΝΟΣ ΤΑΚΗΣ, σύμβουλος της ΓΣΕΕ, στην Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας

Το συνέδριο ανέδειξε διαφορά έργων και λόγων ανάμεσα στον κόσμο της πολιτικής και της αγοράς. Χρειάζεται να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.Η σωτηρία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων είναι ο πυρήνας της επίλυσης του θέματος. Να διαχωριστούν συνεπείς δανειολήπτες από κακοπληρωτές. Να γίνει καλύτερη μέτρηση της ανεργίας.

Είναι κρίσιμο να γίνει ξεκαθάρισμα των ελεύθερων επαγγελματιών (υπάρχουν 42 κατηγορίες) για να ξεχωρίσουμε τις διαδικασίες αντιστοίχως.

Είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις κλειστές επιχειρήσεις πχ. συνεταιρισμοί εργαζομένων. Υπάρχουν πρόθυμα συνεταιριστικά σχήματα υπό μορφή συμμετοχής.

ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ

Η θετική εξέλιξη είναι ότι έχουμε νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αρκετοί όμως από τους ελεύθερους επαγγελματίες μένουν έξω. Η ανάλυση των άρθρων του νόμου χρειάζεται με στόχο να καταλαμβάνει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα να προβλεφθούν πολλές δόσεις για την αποπληρωμή του κόκκινου χρέους τους.

 

ΚΩΤΣΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών

Υπάρχουν κάποια αναπάντητα από το Συνέδριο ερωτήματα:

Κατά πρώτον αν συμμετείχαν στη διαδικασία όλοι οι πιστωτές δεν θα χρειαζόταν η δικαστική επικύρωση. Είναι εποικοδομητική η υποχρεωτικότητα συμμετοχής των πιστωτών στη διαδικασία. Το ερώτημα παραμένει: γιατί εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες.

Κατά δεύτερον, τι γίνεται αν η απόπειρα συμβιβασμού αποτύχει. Τι κάνει αυτός που απέτυχε. Ο Πιστωτής με 85%; Πάει σπίτι του;

 

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα. Οι αναπτυξιακές διαστάσεις του εξωδικαστικού ποιες είναι; Χρειάζεται να κάνουμε ένα περιουσιολόγιο κατά το πρότυπο του ΟΟΣΑ. Συνδυαστικά σε επίπεδο Ε.Ε. να λειτουργήσει μία bad bank. Υπάρχει ανάγκη να μπορούν να είναι φορολογικά ενήμερες για τη διαδικασία ρύθμισης οι επιχειρήσεις που είναι στον Τειρεσία. Προκειμένου να πετύχουμε την ανταμοιβή των συνεπών δανειοληπτών πρέπει να δημιουργηθεί λευκός Τειρεσίας. Το ποινικό σκέλος γιατί το συζητάμε αφού υπάρχουν κριτήρια;

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας ΤΕΕ

Δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό. Μένουν απέξω όσοι έχουν οφειλές κάτω από 20 χιλ ευρώ. Γιατί μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ασαφείς οι δυνατότητές τους. Τέλος καλό θα ήταν να τεθούν κριτήρια αριθμητικά για τους διαμεσολαβητές.

 

ΖΟΥΡΔΟΥΜΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών, Γενικός Διευθυντής Κέντρου Εξωδικαστικής Επίλυσης ADR point

Το ερώτημα στην κοινωνία των κόκκινων χρεών είναι το εξής: μπορούμε να απαλλαγούμε; Υπάρχει σχέδιο;

Υπάρχει όμως και το κόστος των λύσεων. Πρέπει να καταργηθούν οι παράγοντες που τη δημιουργούν την κοινωνία των κόκκινων χρεών, αλλιώς η έκτασή της θα μεγαλώσει.

Ως προς τον εξωδικαστικό μηχανισμό το Υπουργείο διήνυσε τη μισή απόσταση από την επιθυμητή. Στο 85% ενός πιστωτή. Ο διαμεσολαβητής δεν αρκεί να μεταφέρει την πρόταση. Χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει καταλυτικά.

Να αξιοποιηθεί όλο το μητρώο των διαμεσολαβητών, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν σωστή εκπαίδευση.

Το ευκταίο είναι να πετύχει ο νέος νόμος αν και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη γραφειοκρατία και τη λειτουργικότητά του. Καλύτερα να τον καθυστερήσουμε λίγο, αλλά να τον κάνουμε σωστά από την αρχή.

 

Video
Βιογραφικά
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Χάρτης
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για τα "κόκκινα" δάνεια
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε τις ευσύνοπτες και δομημένες συμπερασματικές παρατηρήσεις μιας ισχυρής ομάδας συμμετεχόντων για όλες τις πολιτικές, επιστημονικές και τεχνοκρατικές απόψεις που κατατέθηκαν στο Συνέδριο και δοκιμάστηκαν στον ανοικτό διάλογο.

Σύνοψη και αναλυτική προσέγγιση των συμπερασματικών παρατηρήσεων για τις εργασίες του Συνεδρίου για τα «Κόκκινα» Δάνεια
02 Μαϊ 2017
Web TV
8 Views

  • Η δύναμη των επιχειρημάτων που αρθρώθηκα, τα ελλείμματα αλλά και η πρόοδος που καταγράφηκε από τις εργασίες του Συνεδρίου σε μία to the point συζήτηση

Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!

Coming Soon...
Coming Soon...
KING GEORGE
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…