Η εφαρμογή του νόμου για τον “Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων”

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά. Πολλοί λένε όμως ότι η εφαρμογή του έχει ανοιχτά ζητήματα. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία καθοριστική συζήτηση.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις επιχειρήσεις και στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλών τους. Τη συζήτηση περίμεναν όλοι με ενδιαφέρον, καθώς το Συνέδριο διεξήχθη λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Η αγορά, παρ' ότι σε γενικές γραμμές τον ανέμενε και τον αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής από θετική οπτική γωνία, έχει, ωστόσο, εγείρει πλήθος σοβαρών ερωτημάτων, ενστάσεων και επιφυλάξεων για την αποτελεσματικότητά του. 

Η τέταρτη θεματική συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 11:00 -15:00 στο Ξενοδοχείο King George

Τις εργασίες της τέταρτης θεματικής συζήτησης άνοιξε ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ένα από τα δύο Επιμελητήρια, υπό την αιγίδα των οποίων διενεργήθηκε το Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια. Ο κ. Μιχάλαρος τόνισε την ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιοτεχνίας και μικρομεσαίας επιχείρησης, ώστε να επανέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά και ζήτησε να αναλάβουν ενεργό ρόλο τα Επιμελητήρια στη διαχείριση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η πρώτη μεγάλη είδηση της ημέρας προέκυψε από την ξαφνική απουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή, που ενημέρωσε τους διοργανωτές του Συνεδρίου ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα κυβερνητικής σύσκεψης που προέκυψε απρόσμενα. Ο λόγος όμως ήταν διαφορετικός. Ο νόμος για το ακαταδίωκτο όσον αφορά τις αστικές και ποινικές ευθύνες των στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου στο κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων συναντά πάρα πολλά προβλήματα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση -κάτι που είναι αναμφίβολα κατανοητό- καθώς θα έπρεπε να μιλήσει για ένα νομοσχέδιο που ήταν προδιαγεγραμμένο αλλά ξαφνικά επανεξετάζεται. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της στενής εξουσιοδότησης που είχε, αναμφίβολα ήταν μεστή, ουσιώδης και αξιοπρεπής η ομιλία του εκπροσώπου του κ. Κοντονή, κ. Δημήτρη Μελίδη, ο οποίος δέχτηκε να μεταφέρει στον Υπουργό Δικαιοσύνης το σύνολο των ερωτημάτων που ετέθησαν από την ισχυρή ομάδα συμμετεχόντων του πάνελ της θεματικής συζήτησης. 

Αμέσως μετά ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έδωσε πρωτόγνωρες για το Συνέδριο ειδήσεις. Επιβεβαίωσε έμμεσα ότι υπάρχει πρόβλημα στο ακαταδίωκτο, όσον αφορά τις ποινικές και αστικές ευθύνες των στελεχών των Τραπεζών και του Δημοσίου στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Κατά δεύτερον έδωσε τη μεγάλη είδηση ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές επεξεργασίες που θα προβλέπουν ρύθμιση για χρέη στα ταμεία και για ποσά κάτω από τις 3.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις.

Ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γιάννης Μούργελας, επεσήμανε με εξαιρετική ευκρίνεια ότι ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων είναι γενικά σε σωστή κατεύθυνση, εμπεριέχει όμως τον κίνδυνο να παράξει δυσλειτουργίες τέτοιας εμβέλειας που θα δημιουργήσουν στο μέλλον μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί ο νόμος να επιλύσει. 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, άφησε για το τέλος της ομιλίας του το πιο δυνατό της σημείο, διερωτώμενος  "τελικά ποιος φταίει για την υπερχρέωση; Αυτός που δανείζεται από ανάγκη ή αυτός που δανείζει από απληστία;" και προσθέτοντας "αυτός που δανείζει λεφτά τρίτων". 

Ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ήταν προάγγελος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, που λίγο αργότερα δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση και αλλαγή του νόμου για τον εξωδικαστικό. Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι "απαισιόδοξος για το νομοσχέδιο που αν και έχει την ευρεία συναίνεση των κομμάτων, που είναι εγγύηση εφαρμοσιμότητας, αυτό δεν θα λειτουργήσει σωστά και εδώ θα είμαστε σύντομα για να δούμε παρεμβάσεις."

Ένα σημαντικό στοιχείο κατέθεσε ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β' Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο διαβεβαίωσε το Συνέδριο ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και θα ζωντανέψουν ξανά, αν ρυθμιστούν οι οφειλές τους. 

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, Οικονομολόγος, Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Β' Πειραιά, ανέδειξε τα κυρίαρχα ζητήματα από την μεριά των επιχειρήσεων, διερωτώμενος πώς ένας λογιστής μιας μικρής επιχείρησης θα μπορέσει να πείσει τους τεχνικά υπερεπαρκείς τραπεζίτες ότι είναι βιώσιμο το business plan της επιχείρησης που εκπροσωπεί. 

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στον κ. Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που αιφνιδίασε τους πάντες, λέγοντας ότι οι εισηγήσεις του διαρκούν μάξιμουμ 60 δευτερόλεπτα και δηλώνοντας την παρουσία του για να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και αυτό ήταν αληθές, καθώς ακολούθησε ένας σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος με τα μέλη του πάνελ που ήταν τα εξής: Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Φώτης Κωτσής, Μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Μήλης, Ά Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής - Νομικός Σύμβουλος Ε.Σ.Ε.Ε., Μιχάλης Μητσόπουλος, Senior Advisor του Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Σ.Ε.Β., Αριάδνη Νούκα, Δικηγόρος, Κατερίνα Κωτσάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, Πέτρος Ζουρδούμης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων διαμεσολαβητών, Γενικός Διευθυντής Κέντρου Εξωδικαστικής Επίλυσης ADR point και η Ιωάννα Φεντούρη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

 

 

 

 

 

 

 

Video
Panel
Ομιλητές
Multimedia
Graphics
faq
Χάρτης
Η εφαρμογή του νόμου για τον "Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων"
05 Ιουν 2017
kokkinosynedrio

Δείτε τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις των έγκριτων ομιλητών του Συνεδρίου για τα "κόκκινα" δάνεια, για το σχεδιασμό, την εφαρμογή, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων. Οι ομιλητές απαντούν στα ερωτήματα των Κοινωνικών Φορέων που συγκροτούν το πάνελ.

Τα έγκριτα μέλη ενός δυναμικού πάνελ ενεργοποιούν ένα γόνιμο διάλογο με την ισχυρή ομάδα ομιλητών της θεματικής ενότητας
02 Μαϊ 2017
Web TV
9 Views
  • Η καθοριστική συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διεξάγεται με παραγωγικούς όρους από το πάνελ για τους συμμετέχοντες πολιτικούς και τεχνοκράτες
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων βρίσκεται στον πυρήνα του ζητήματος των «Κόκκινων» Δανείων
02 Μαϊ 2017
Web TV
9 Views
  • Η νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας εφαρμογής του εξωδικαστικού προσεγγίζεται πολυπρισματικά από κορυφαίους ομιλητές του Συνεδρίου
Coming Soon...

Σε αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρικών δανείων ύψους 5 δισ. προχωρούν οι τράπεζες

Coming Soon...
KING GEORGE
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…