Νέοι Επιχειρηματίες, νέα Νοικοκυριά, νέοι Επιστήμονες και νέοι Πολιτικοί στην “Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών”

Πόσο βαρύνει τις νέες δυνάμεις της παραγωγής και της αναπαραγωγής ο "δανειοληπτικός εγκλωβισμός" των μνημονίων; Πώς η "ανάγκη του δεν πληρώνω", δεν θα γίνει κουλτούρα;

Στην ομάδα των διοργανωτών και κυρίως στα πρόσωπα που συμμετείχαν και παρακολούθησαν αυτήν την τρίτη θεματική συζήτηση ήταν τόσο υψηλό το επίπεδο και τέτοιο το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού που ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν εποικοδομητική κριτική στην Κυβέρνηση. Τόσο δημιουργικά συναινετικό ήταν το κλίμα και οι όροι της συζήτησης που στο τέλος οι ίδιοι ομιλητές δημιούργησαν την αίσθηση ότι υπάρχει μέλλον στην κοινωνία των κόκκινων χρεών. Διαβάστε παρακάτω τα αποσπάσματα των ομιλιών τους.

Οι εργασίες της δεύτερης θεματικής συζήτησης έγιναν την Κυριακή 8 Μαΐου και ώρα 17:30-20:00 στο Ξενοδοχείο King George

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ 

Η Ελλάδα είναι η χώρα των κόκκινων χρεών και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το απαιτούν οι νέες δυνάμεις της παραγωγής. Το ιδιωτικό χρέος είναι μία ωρολογιακή βόμβα. Ακολουθούνται πολιτικές δογματικής λιτότητας και υπάρχει ασφυξία στην κοινωνία. Οι πολίτες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία. 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η αντιμετώπιση των κόκκινων χρεών είναι αδήριτη. 

Το τετράπτυχο “Πάνω από το μνημόνιο, δίπλα στην επιχείρηση, μαζί με την κοινωνία, κόντρα στην κρίση”, αποτυπώνεται άριστα από τους διοργανωτές στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Έχουμε καταθέσει μία ρεαλιστική και δίκαιη πρόταση. Πέρα και πάνω από το μνημόνιο είναι η εθνική συνεννόηση. 

Οι τράπεζες χρειάζεται να δράσουν προς όφελος των Νοικοκυριών και της Επιχειρηματικότητας. Μόνο μέσω της παροχής ρευστότητας και της θετικής ανατροφοδότησης μεταξύ οφειλετών και τραπεζών μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία στον τραπεζικό τομέα και την κοινωνία.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

 Από το 2015 υπάρχει άλλο τοπίο στη χώρα μας. Υπήρχαν πολιτικές μάχες και συγκρούσεις. Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να περάσουμε από το τέλος του 2017 σε σταθεροποίηση και ανάπτυξη, απογραφειοκρατικοποίηση για να έχουμε νέες δουλειές και να βγει η χώρα από το διαρκές τέλμα όπου η οικονομία έχει πάρει την κατηφόρα. Υπάρχουν σήμερα πολλές και ουσιαστικές δυσκολίες. Συμφωνώ με τη διαγενεακή διάσταση που έχει τεθεί. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος έχει κυβερνήσει τη χώρα από το 2010 ως σήμερα χωρίς να έχει επέλθει λύση.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, βουλευτής Ποτάμι 

Μία μεγάλη αιτία του brain drain δεν είναι τόσο οι οικονομικές συνθήκες, αλλά η έλλειψη αξιοκρατίας. Το κομμάτι του επιχειρείν στα Πανεπιστήμια έχει μείνει πολύ πίσω. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναζητήσουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι πρόβλημα ότι οι νέοι επιστήμονες έχουν κόκκινα δάνεια, αλλά ότι δεν μπορούν να πάρουν πλέον δάνεια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, όπου οι επιχειρηματίες αναζητούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. 

Στην κουλτούρα του πληρώνω μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα το κράτος (πχ. λευκός Τειρεσίας). Να δώσει κίνητρα. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ζούμε με στερεότυπα κι αυτά πρέπει να καταρρεύσουν. Τέλος, η δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες είναι σημαντική.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 

Το θέμα μας άμεσα συνδέεται με την οικονομία και με το Συνέδριο δημιουργείται βήμα για σύνθεση κοινού τόπου. Ορόσημο ήταν το 2009 για την οικονομία, αφού τότε για πρώτη φορά η χώρα υπήχθη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης. Ως τότε παρατηρούνταν τεράστια διαφορά στα επιτόκια δανεισμού με τα επιτόκια καταθέσεων, στα επιτόκια δανεισμού τότε σε σχέση με σήμερα και θαλασσοδάνεια. Από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ήταν το ποσοστό δανεισμού στη χώρα μας. 

Ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία επηρεάζει το θέμα των κόκκινων δανείων. Το νομοσχέδιο του Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων είναι ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το ύψος του χρέους της επιχείρησης παρά ένα τρόπο ρύθμισης του χρέους σε βιώσιμους όρους. Εντός Μαΐου αναμένονται οι τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ. Όλα αυτά τα βήματα θα αποδειχθούν ισχνά αν δεν υπάρξει άμεσα τομή στη φορολόγηση. Είναι τροχοπέδη για να ορθοποδήσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

 

ΦΩΤΗΣ ΚΩΤΣΗΣ, μέλος Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 

Το ζήτημα δεν είναι το πως δεν θα γίνει κουλτούρα το “δεν πληρώνω” μα να γίνει κουλτούρα το “πληρώνω”. Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής, αφού δεν προχωρά σε συγκεκριμένες αποπληρωμές. Αυτό ίσχυε και στα χρόνια των “παχιών αγελάδων” αλλά στα χρόνια της κρίσης εντάθηκε και βρήκε δικαιολογία στη συμπεριφορά των πολιτών έναντι του κράτους, η συμπεριφορά αυτή απευθύνεται σε πιστωτικά ιδρύματα και σε ΔΕΚΟ. 

Σήμερα ένας νέος δικηγόρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που έχουν χρήματα αλλά προτιμούν να κρατήσουν το ρευστό στο στρώμα κι αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Πρέπει το κράτος να δώσει το καλό παράδειγμα. Γιατί  να μην υπάρχει διάταξη για συμψηφισμό; Επίσης χρειάζεται ορίζοντας 10ετίας, αφού επιβάλλεται να τροφοδοτηθεί με όραμα ο πολίτης. Να μην νιώθει ότι τον “διώχνει” το κράτος.

  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

Ένα είναι το θέμα που με κάνει να θυμώνω: αυτό της διαγενεακής δικαιοσύνης. Οι προηγούμενες γενεές έδρασαν με τέτοιο τρόπο ώστε παρέδωσαν τη χώρα με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ενώ είχαν τα χρηματοπιστωτικά μέσα να κάνουν το αντίθετο. Γονείς χωρίς μόρφωση της προηγούμενης γενιάς να έχουν κάνει καριέρα, να αμείβονται αδρά και σημερινοί κάτοχοι διδακτορικών πτυχίων να αναζητούν την τύχη τους. 

Σε κανένα σύστημα εξουσίας δεν υπάρχει διαγενεακή διαδοχή. Το κομματικό, τραπεζικό, πολιτικό, μιντιακό σύστημα ακόμη κρατά την ηγεσία του παλαιού. Η νέα γενιά χρειάζεται να πεισθεί ότι τα χρήματά της πάνε σε δημόσια αγαθά και ότι θα πάρει την τύχη στα χέρια τους.

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΜΑΣ, μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ 

Οι προσεγγίσεις που κάνουμε σε κάθε ζήτημα δεν είναι ποτέ ιδεολογικώς ουδέτερες. Η δική μου προσέγγιση εκκινεί από τη σοσιαλδημοκρατική φιλοσοφία. Έχω επιλέξει σε ποια πλευρά του λόφου είμαι. Το ιδιωτικό χρέος δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά. Την περίοδο 2004-2009 υπήρξε θηριώδης δανεισμός του ελληνικού κράτους. 

Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς κοινωνία. Λύσεις συνεργατικές και κοινωνικά αρεστές χρειαζόμαστε. 

Η φούσκα της αγοράς ακινήτων είναι μεγαλύτερη από αυτή που γνωρίζουμε. Πρέπει να υπάρξει πιστωτικό ίδρυμα με συνεργασία του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών για τη διαχείριση του όγκου των επιχειρηματικών δανείων για μακροπρόθεσμη λύση τους. Πρέπει να πούμε όχι στη βραχυπρόθεσμη λύση των funds

 

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, γραμματέας επιστημονικών φορέων ΝΔ 

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δική της λύση για το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Όμως μετά από ενδελεχή επιστημονική ανάλυση κρίνουμε ότι η πρόταση της έχει βασικές αδυναμίες. Οι βασικές αδυναμίες του προτεινόμενου μηχανισμού είναι δύο: 

Πρώτον, πρόκειται για ένα εξωδικαστικό μηχανισμό που δεν είναι εξωδικαστικός, ενώ χαρακτηρίζεται ως εξωδικαστικός, καταλήγει αναπόφευκτα σε δικαστική κρίση, γεγονός που προσθέτει ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων στην ήδη βεβαρυμμένη δικαιοσύνη. Οι 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη προφανώς δεν προβλημάτισαν τους συντάκτες του σχεδίου. 

Δεύτερον , εξομοιώνει από άποψη διαδικασίας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ, διδάκτωρ νομικής σχολής ΕΚΠΑ 

Η  παρούσα γενιά είναι υπερπροσοντούχα αλλά η κρίση την οδήγησε να κοιτά με απέχθεια τη χώρα της. Μια άλλη πτυχή του brain drain είναι το brain main: πώς θα παραμείνουν, δηλαδή, στη χώρα αυτοί που είναι ακόμη εδώ. Κίνητρα χρειάζονται. 

Υπάρχει αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρέπει να τους δίνουμε κίνητρα παραγωγής κι όχι φοροδιαφυγής. Επιβάλλεται να υπάρξει έκπτωση από τη φορολογία δαπανών πχ. επιστημονικά συγγράμματα. 

Χρειάζεται σύνδεση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος με τους νέους επιστήμονες και τους νέους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα έχει υψηλό ακαδημαϊκό προσωπικό. Πρέπει η δανειοδότηση να είναι συνδεδεμένη με την καινοτομία και την έρευνα-ανάπτυξη. Είναι κρίμα το ελληνικό Πανεπιστήμιο να μένει καθηλωμένο και στάσιμο λόγω κάποιων που δεν θέλουν να το αφήσουν να πάει μπροστά.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΜΕΑΣ, μάνατζερ νέων επιχειρηματικών μοντέλων 

Τα τελευταία 15 χρόνια η ενασχόληση μου αφορά το e-commerce και είμαι μάνατζερ της IMC που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν ανατραπεί τα περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα όπως τουλάχιστον τα γνωρίζαμε. 

Σήμερα αναζητούμε λύσεις, νέα επιχειρηματικά μοντέλα για εμάς και τους πελάτες μας. Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος. Αύξηση της ζήτησης είναι αυτό που θέλουμε, επιδιώκουμε καινοτομία και αναστάτωση στην αγορά (βλέπε air bnb, amber, taxi beat).

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, τραπεζικό στέλεχος, διαχειριστής δανείων 

Πιστωτική επέκταση και φούσκα δημιουργήθηκε το διάστημα 2004-2009 στη χώρα μας. Η φούσκα συνυπήρχε με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η κρίση συνέτεινε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες -αν δεν αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια- δεν θα μπορέσουν στον ισολογισμό τους να προσελκύσουν νέες καταθέσεις και να αντιμετωπίσουν το θέμα.Τα νούμερα θα χειροτερεύσουν γιατί έχουν υπολογιστεί σε λάθος αντικειμενικές αξίες. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο λογιστικά. Χρειάζεται οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Οι ξένοι διαχειριστές έρχονται να εισπράξουν.

 

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ, δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών 

Ως Κοινωνία Αξιών θεωρούμε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία αμείλικτη πραγματικότητα, αλλά δεν έχουμε χρόνο πλέον. Τέσσερα είναι τα εργαλεία (Ν. Κατσέλη, Εξωδικαστικός, Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, Διαμεσολάβηση) που έχουμε. Πρέπει να δούμε πώς μπορούν να λειτουργήσουν συσωρευτικά και να τα βγάλουμε στην κοινωνία. Όσον αφορά το “πληρώνω”: όταν διαχειριζόμαστε μια συγκρουσιακή κατάσταση κάνουμε στον εαυτό μας τέσσερα ερωτήματα, τι συνέβη , πώς συνέβη, τι χρειάζεται να γίνει για να απεμπλακούμε και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας ή ως ομάδα; Το κάρο έχει κολλήσει στη λάσπη των δανείων. Τι θα γίνει εν τέλει με τους συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους συμπολίτες μας;

 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Β' Πειραιώς και επιχειρηματίας 

Πάντα το κράτος έδινε τα δάνεια στη διαπλοκή. Στους βιοτέχνες οι τραπεζίτες είχαν άλλη αντιμετώπιση, προς το...χειρότερο. Οι τράπεζες ήθελαν να δείχνουν αυξημένους ισολογισμούς και μοίραζαν κάρτες πιστωτικές, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια κλπ.Όσον αφορά τον εξωδικαστικό και τις επιχειρήσεις όταν ζητείται μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρονιά η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν μπορεί να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ίσως προλάβουν να ενταχθούν, αλλά αυτές αποτελούν ολοφάνερη μειονότητα.

 

 

 

Video
Βιογραφικά
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Χάρτης
Η πρώτη δομημένη Δημόσια Διαβούλευση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών"
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις των έγκριτων ομιλητών για την επιβάρυνση των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας από τα μνημόνια και τα "κόκκινα" χρέη. Νέοι Επιχειρηματίες, νέα Νοικοκυριά, νέοι Επιστήμονες και νέοι Πολιτικοί σε συνθήκες "δανειοληπτικού εγκλωβισμού".

Η προσέγγιση της βαρύτητας του ζητήματος του «δανειοληπτικού εγκλωβισμού» των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας
02 Μαϊ 2017
Web TV
9 Views

  • Εκλεκτοί ομιλητές από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της αγοράς στην πρώτη Δημόσια Διαβούλευση για τα προβλήματα της νέας γενιάς

Coming Soon...

Η αβεβαιότητα επέστρεψε, οι καταθέσεις... φεύγουν

Coming Soon...
Coming Soon...
KING GEORGE
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…