Η Πρώτη Δημόσια Συζήτηση ανάμεσα σε Θεσμικούς και Κοινωνικούς Φορείς στην «Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών» Featured

Μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί που παράγουν πολιτική και ασκούν διοίκηση για τα "Κόκκινα Χρέη" απαντούν για πρώτη φορά στις θέσεις και τα ερωτήματα των Κοινωνικών Φορέων

Η δεύτερη θεματική συζήτηση έλαβε χώρα όπως τη σχεδιάσαμε, παρ' ότι δεν προσήλθε στο podium ο πρώτος ομιλητής μας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, τον οποίο είχαμε προσκαλέσει, καθώς κατά την περίοδο της θητείας του ως Υπουργού Ανάπτυξης είχε τροποποιηθεί ο νόμος Κατσέλη, νομοθετήθηκε ο η ανάθεση της διαχείρισης των δανείων σε funds και πριν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό είχε φτάσει σε βαθμό περίπου 70%-80% της ολοκλήρωσής του ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και γι' αυτό ήταν γνωστός και ως νόμος Σταθάκη.

Οι εργασίες της δεύτερης θεματικής συζήτησης έγιναν την Κυριακή 8 Μαΐου και ώρα 12:00-17:00 στο Ξενοδοχείο King George

Η επίσκεψή του στην Ιταλία μάς αποστέρησε την πολύτιμη παρουσία του στο Συνέδριο. Οι εργασίες της θεματικής συζήτησης παρ' όλα αυτά ήταν εξαιρετικές, καθώς οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων είδαν στο πρόσωπο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειου Κόκκαλη, και τον ίδιο και τον κ. Σταθάκη, με αποτέλεσμα ο δημιουργικός διάλογος να επεκταθεί και σε θέματα εκτός της αρμοδιότητάς του.

Η δεύτερη θεματική συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο από ακαδημαϊκή, όσο  και από δημοσιοπολιτική άποψη, χάρη στις εισηγήσεις των κκ. Νικόλαου Γεωργικόπουλου, Επισκέπτη Καθηγητή Έρευνας στο Stern School of Business N.Y. και Παναγιώτη Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, οι οποίοι αποτύπωσαν τεκμηριωμένα με καθαρό λόγο και γραφικές παραστάσεις όλους τους παράγοντες του προβλήματος της κοινωνίας των κόκκινων χρεών. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης έκλεψε πραγματικά την παράσταση με το σαφή, μετριοπαθή, τεχνοκρατικό και καθαρό του λόγο, αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο με τους συμμετέχοντες του πάνελ.  

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης θύμισε τον παλιό πολιτικό του εαυτό και είχε καλά ακονισμένη γλώσσα, όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη έδωσε στο Συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια μία σπουδαία είδηση όσον αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που διαχειρίζεται πλέον ο ΟΑΕΔ, ενώ τεκμηρίωσε την κοινωνική πολιτική του οργανισμού πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ο εκπρόσωπος του χορηγού του Συνεδρίου, ο κ. Κώστας Βαφειάδης, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της ΕΥΔΑΠ παρουσίασε τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ και ανέλυσε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της, προκειμένου να διαχωρίσει αποτελεσματικά και με ακρίβεια τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Η κ. Αγκάθα Καρρά, εκπρόσωπος της ΕΓΔΙΧ, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου για το έργο της Ειδικής Γραμματείας και τα 120 κέντρα ενημέρωσης που δημιουργεί.

Τις εργασίες της δεύτερης θεματικής συζήτησης έκλεισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, που δεν διέψευσε τις προσδοκίες όλων, ανήγγειλε σχέδιο ενημέρωσης και υποστήριξης από τους Δήμους, που σταδιακά θα μετατραπεί σε τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ζήτησε προσωποποίηση και όχι οριζόντια αντιμετώπιση των δανειοληπτών και τόνισε την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του θέματος των κόκκινων δανείων. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται η διαχείριση του προβλήματος να μην γίνει μόνο από το Κράτος, γιατί αυτό έχει φτωχοποιήσει το Έθνος.

Ο πλούτος της συζήτησης πολλαπλασιάστηκε χάρη στις τοποθετήσεις που εξέφρασαν και τις ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη του πάνελ της συζήτησης. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν οι εξής: Θανάσης Κικκινής, Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Τάκης Καλόφωνος, Σύμβουλος της Γ.Σ.Ε.Ε. στην Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Σόνια Χαϊμαντά, Δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Φώτιος Πατσουράκος, Μέλος του ΔΣ, Ταμίας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Νικολόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, Ηλίας Ηλιόπουλος, Συνταξιούχος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΠΣ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Γενική Διευθύντρια ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Αριάδνη Νούκα, Δικηγόρος. 

 

 

 

Video
Panel
Ομιλητές
Multimedia
Graphics
faq
Χάρτης
Η Πρώτη Δημόσια Συζήτηση για την “Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών“
22 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί που ασκούν διοίκηση για τα "κόκκινα χρέη", καθώς και καθηγητές ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων τοποθετούνται και απαντούν στα ερωτήματα των Κοινωνικών Φορέων, που συγκροτούν το πάνελ.

Ένα δυναμικό πάνελ ζωντανεύει και ενεργοποιεί τη συζήτηση για την Κοινωνία των «Κόκκινων Χρεών»
02 Μαϊ 2017
Web TV
9 Views
  • Το στίγμα τους δίνουν εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της δημοσιογραφίας και των Κοινωνικών Φορέων που γνωρίζουν εις βάθος το κοινωνικό ζήτημα του χρέους
Εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και κοινωνικών φορέων σε δομημένη διαβούλευση για τα «Κόκκινα Χρέη»
02 Μαϊ 2017
Web TV
11 Views
  • Μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί μοιράζονται την εμπειρία τους από το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολική για τα «Κόκκινα Χρέη»
Coming Soon...

Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών για τους μισθωτούς το 2017

Coming Soon...
KING GEORGE
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…