"Το 2004 η Αγροτική Τράπεζα καλούσε τους πελάτες της να ρυθμίσουν τα πανωτόκια τους, από τότε φαινόταν η ρίζα του προβλήματος"

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αγροτών, ο Βασίλειος Κόκκαλης μίλησε για τις γενιές των υπερχρεωμένων, την απουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις εξαιρέσεις, καθώς επίσης και για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να νομοθετήσει και να δράσει χωρίς λαϊκισμούς, στοχεύοντας μόνο σε Κοινωνική Δικαιοσύνη. 

Στο πρόσωπο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειου Κόκκαλη οι συμμετέχοντες στις εργασίες της δεύτερης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου για τα "κόκκινα" δάνεια είδαν τόσο τον ίδιο, όσο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, στη θέση του οποίου παρευρέθει ως κεντρικός ομιλητής. Η συζήτηση διευρύνθηκε και ο διάλογος απέκτησε έντονο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Κόκκαλης μίλησε και για θέματα εκτός της αρμοδιότητάς του, όπως μπορείτε να δείτε από το απόσπασμα της ομιλίας του. 

Η ομιλία του κ. Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο Ξενοδοχείο King George

"Κορωνίδα πρέπει να αποτελεί η γνώση ότι το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Τα κόκκινα δάνεια είναι η πιο σημαντική εκκρεμότητα. Υπήρχαν πολύ πιο πριν από το 2010 αλλά τότε ήταν που η οικονομική στενότητα, τα μεγάλα επιτόκια , κάποιοι ατυχείς προγραμματισμοί, ήταν παράγοντες που συνέβαλλαν στην υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δέχονται τώρα τις καταστροφικές συνέπειες. Παράλληλα η παντελής απουσία νομοθετικών παρεμβάσεων, δημιούργησε τη 2η γενιά των υπερχρεωμένων. Ευκαιρίες να περιορίσουν το πρόβλημα είχαν όλες οι κυβερνήσεις, αρχής γενομένης εκείνης του Γιώργου Παπανδρέου. Φρόντιζαν όλες για τη διάσωση του αμαρτωλού τραπεζικού συστήματος. Συνένοχες οι κυβερνήσεις στη δημιουργία χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

Με εξαίρεση το νόμο Καραμανλή για τα πανωτόκια κτηνοτρόφων και αγροτών κι αυτόν του 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), είχαμε έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας όλα αυτά τα χρόνια, που επέτεινε το πρόβλημα. Το κοινωνικό κράτος επιβάλλει να μην εγκαταλειφθεί ο πολίτης. Μια μερική διαγραφή χρεών λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, προάγει την οικονομική δραστηριότητα αφού το θέμα είναι η επανένταξη όσων είναι στο περιθώριο. Έτσι, χιλιάδες επιχειρήσεις θα γίνουν ξανά δυναμικές προσφέροντας θέσεις εργασίας, το χρήμα θα ξαναρχίσει να γυρίζει.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, με τον εξωδικαστικό να λυθούν τα προβλήματα. Θα δείξει στο μέλλον κατά πόσο ο συμβιβασμός ανήκει στο λεξιλόγιό μας αφού ο νόμος χρειάζεται βελτιώσεις και πρέπει όλοι οι φορείς να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω. Έχουν τεθεί οι βάσεις με τον εξωδικαστικό, λάθη έγιναν πολλά στο παρελθόν, είχαμε χρόνια απουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας μα τώρα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με αίσθημα ευθύνης σε όσους έχουν τεθεί στο οικονομικό περιθώριο. 

Το 2004 η Αγροτική Τράπεζα καλούσε τους πελάτες της να ρυθμίσουν τα πανωτόκια τους, από τότε φαινόταν η ρίζα του προβλήματος. 

Στο νόμο εντάσσονται και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, αρκεί να είναι βεβαιωμένα ως τις 31.12.2016, τα άλλα αφορούν όσα είχαν ανασταλεί με υπουργικές αποφάσεις.

Ως προς το αν εξαιρούνται τα αγροτικά ακίνητα από τις εταιρείες διαχείρισης, στη σύμβαση της 14ης Αυγούστου του 2015 υπάρχει διάταξη ότι η θέση του οφειλέτη δεν θα γίνει χειρότερη σε περίπτωση μεταβίβασης των δανείων κάτι που αφορά και τα ακίνητα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το νόμο Καραμανλή για τους κτηνοτρόφους που θα δώσει λύσεις στο θέμα με τα πανωτόκια.

Ξέρετε πόσοι μπήκαν στο νόμο Κατσέλη χωρίς να το δικαιούνται; Πρέπει να νομοθετείς χωρίς λαϊκισμούς στοχεύοντας μόνο σε Κοινωνική Δικαιοσύνη. Το 2010 δημιουργήθηκε η 2η γενιά υπερχρεωμένων μέχρι το 2014. Η σύγκρουση με τα συμφέροντα είναι δύσκολη, η υπόθεση Παπαντωνίου έκανε 13 χρόνια να έρθει από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την Βουλή."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Βασίλειου Κόκκαλη στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη στην πρώτη δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για την "Κοινωνία των κόκκινων χρεών" και τη συνομιλία του από το 14ο λεπτό με τα μέλη του πάνελ: Π. Πεβερέτο, Φ. Πατσουράκο, Αρ. Νούκα, Ηλ. Ηλιόπουλο, Θ. Κικκινή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Από το Νοέμβριο του 2016, είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από το 1998 έως και σήμερα ασκεί ενεργή και μάχιμη Δικηγορία στο Πρωτοδικείο Λάρισας.

Είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, διετέλεσε μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος των φοιτητών. Από το 1998 έως και σήμερα ασκεί ενεργή και μάχιμη Δικηγορία στο Πρωτοδικείο Λάρισας.

Από το έτος 2005 ασχολείται ενεργά με το καταναλωτικό κίνημα και εκλέγεται δύο (2) φορές Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Το 2006 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Λάρισα-Πόλη του Αύριο ενώ παράλληλα εκλέγεται στο Δ.Σ του Ε.Φ.Ε.Τ ως εκπρόσωπος όλων των καταναλωτικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Το 2008 εκλέγεται Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ), όργανο το οποίο εισηγείται στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης την πολιτική για τον καταναλωτή και την αγορά.

Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο 2015 και επανεξελέγη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2015. Από το Νοέμβριο του 2016, είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Βασίλειου Κόκκαλη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Νομική κάλυψη στις τράπεζες για τα «κόκκινα»

Coming Soon...
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…