"Η ανάπτυξη εφαρμογής για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς  θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ως το τέλος Αυγούστου και συνεπικουρεί την επίλυση του ζητήματος"

Ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, έμπειρος οικονομολόγος με γόνιμη θητεία στην πανεπιστημιακή έρευνα, δημιουργός του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της ΤτΕΟ κ. Μητράκος έκανε λόγο για τα θετικά σημεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, μιλώντας για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αναφέρθηκε στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια των τραπεζών να ανταποκριθούν στο διακύβευμα της χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, το ρόλο των νέων εποπτικών και ρυθμιστικών μηχανισμών και έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ποσοστά των κόκκινων δανείων ανά οικονομικό κλάδο δραστηριότητας. 

Με άρτια τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος, συνόψισε τα θετικά σημεία του νόμου εξωδικαστικής διευθέτησης οφειλών στα εξής σημεία:

Η ομιλία του κ. Μητράκου έγινε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 16:30 -20:00 στο Ξενοδοχείο King George

  1. "Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο διαχείρισης του προβλήματος που ενισχύει την προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος
  2. Αντιμετωπίζονται καθολικά οι οφειλές στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης
  3. Προβλέπεται οικειοθελής προσέλευση της υπερχρεωμένης επιχείρησης
  4. Είναι συνεκτικό το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος
  5. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ενισχύει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας
  6. Νομικά κατοχυρώνεται η τελική συμφωνία
  7. Τίθενται οι προϋποθέσεις που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του μηχανισμού από τους στρατηγικού κακοπληρωτές
  8. Η ανάπτυξη εφαρμογής για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ως το τέλος Αυγούστου συνεπικουρεί την επίλυση του ζητήματος
  9. Απομειώνεται η γραφειοκρατία χάρη στο τροποποιημένο θεσμικό πλαίσιο των εταιρειών διαχείρισης

Ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος που κινούνται στους άξονες κατά πρώτον της ενίσχυσης του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, κατά δεύτερον στην άρση των θεσμικών και διοικητικών εμποδίων με καταλυτικό το ρόλο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τρίτον την δημιουργία δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης και απόκτησης δανείων που θεσμοθετήθηκε με τους νόμους 4354/2015 και 4393/2016.

Επιτυγχάνοντας τον επιχειρησιακό τους στόχο οι τράπεζες μπορούν να συνεισφέρουν τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση των  βιώσιμων επιχειρήσεων. Υψηλά ποσοστά «κόκκινων» δανείων καταγράφουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (68,3%), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,9%), οι κλάδοι του εμπορίου (59,6%), των κατασκευών (54,7%) και της μεταποίησης (46,4%)".

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Θεόδωρου Μητράκου στο Συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια
17 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε από το 25o λεπτό τη συνομιλία του με τα μέλη του πάνελ: Ν. Μήλη, Π. Πετράκη, Αντ. Παπαγιαννίδη, Πλ. Μαρλαφέκα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ
Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αριστούχος των Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Γεννήθηκε στη Δόξα του Νομού Αρκαδίας στις 13 Νοεμβρίου 1962. Eίναι αριστούχος των Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ.A., PhD in Economics). Από το 1997 εργάζεται ως Οικονομολόγος-Ερευνητής στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα τελευταία έξι χρόνια δημιούργησε και ανέπτυξε το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

'Eχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και διαθέτει πλούσια ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία. Το συγγραφικό του έργο (50 και πλέον άρθρα) είναι δημοσιευμένο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει γράψει με συνεργάτες του πέντε βιβλία. Μεταξύ αυτών, «Η μορφολογία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η διεθνής κρίση», «Structural change and banking employment», καθώς και το βιβλίο «Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας», το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Το 2011 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ ως Επισκέπτης Καθηγητής έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Θ. Μητράκου
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Στα 1,2 τρισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη

Θεόδωρος Μητράκος

Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…