"Τα κατά τόπους επιμελητήρια, οι Δήμοι και το Υπουργείο Ανάπτυξης, μπορούν να δημιουργήσουν τοπικούς μηχανισμούς υποστήριξης, που σταδιακά θα αποτελέσουν το τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο"

Ο γιατρός με το ισχυρό κοινωνικό, αυτοδιοικητικό προφίλ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,  Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Πατούλης τόνισε στην ομιλία του τη δυναμική και τις δυνατότητες των ΟΤΑ που μπορούν να ενεργοποιηθούν και να συντελέσουν αποφασιστικά στην επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων. 

Τις εργασίες της δεύτερης θεματικής συζήτησης έκλεισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, που δεν διέψευσε τις προσδοκίες όλων, ανήγγειλε σχέδιο ενημέρωσης και υποστήριξης από τους Δήμους, που σταδιακά θα μετατραπεί σε τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ζήτησε προσωποποίηση και όχι οριζόντια αντιμετώπιση των δανειοληπτών και τόνισε την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του θέματος των κόκκινων δανείων. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται η διαχείριση του προβλήματος να μην γίνει μόνο από το Κράτος, γιατί αυτό έχει φτωχοποιήσει το Έθνος. Διαβάστε απόσπασμα της εξαιρετικής ομιλίας του.

Η ομιλία του κ. Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο Ξενοδοχείο King George

"Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος. Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το ελληνικό κράτος είναι ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης. Ο συγκεντρωτισμός αυτός πριν από όλα δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό συμπέρασμα. Έχει πρακτικές συνέπειες. Τις αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στη ζωή μας κι εμείς που δουλεύουμε στην πλησιέστερη στον Πολίτη εξουσία αλλά και ο ίδιος ο πολίτης στη σκληρή καθημερινότητα της κρίσης.

Το παράδειγμα των κόκκινων δανείων είναι νομίζω πολύ χαρακτηριστικό. Κάθε δανειολήπτης κρύβει από πίσω του μία προσωπική ιστορία. Κάθε δάνειο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Όταν η πολιτική αυτή αντιμετωπίζεται σε Εθνικό επίπεδο, προφανώς λειτουργεί με βάση τους μέσους όρους ή για να το πω καλύτερα εφαρμόζονται οριζόντιες πολιτικές. Οι οριζόντιες πολιτικές όμως χάνουν τη σημασία της προσωπικής ιστορίας, της προσωπικής ιδιαιτερότητας με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα της  λύσης του προβλήματος. 

Προτείνω λοιπόν τα κατά τόπους επιμελητήρια, σε συνεργασία με τους δήμους και το Υπουργείο Ανάπτυξης, να δημιουργήσουν τοπικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί αυτοί ως πρώτο μέλημα θα έχουν να υποστηρίξουν νομικά, γραφειοκρατικά, ψυχολογικά, κοινωνικά όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του τόπου τους που κινδυνεύουν από τα κόκκινα δάνεια.

Μεσοπρόθεσμα όμως οι μηχανισμοί αυτοί θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε ένα τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα διαχέει την πληροφορία, θα αναδεικνύει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, θα αποκαλύπτει ευκαιρίες στην παραγωγή, στην αγορά, στην καινοτομία, στα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα δημιουργεί συνέργειες και θα προωθεί και θα προβάλει το brand name της περιοχής.

Παράλληλα, ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική πληροφόρηση του Υπουργείου, για θέματα εφαρμογής των πολιτικών του. Το κόστος για τη δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Μεγάλα όμως αναμένονται τα αποτελέσματα του. Έχω την εντύπωση ότι ως αντικείμενο θα μπορούσε άμεσα να ενταχθεί, αφού ούτως ή άλλως είναι στις επιλέξιμες δαπάνες ως υποστηρικτικός μηχανισμός, στην «τεχνική βοήθεια» του ΕΣΠΑ."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Γ. Πατούλη στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια
19 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε από το 16ο λεπτό τη συνομιλία του με τα μέλη του πάνελ: Σ. Χαϊμαντά, Τ. Καλόφωνο, Π. Καλαποθαράκου, Φ. Πατσουράκο, Ηλ. Ηλιόπουλο, Θ. Κικκινή, Αρ. Νούκα, Π. Πεβερέτο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Είναι Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ. Ίδρυσε το Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (Σ.Ε.Ι.Α.Π.) Το 1995

Είναι Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη, τόσο από την πλευρά του πατέρα του από το Ρέθυμνο, όσο και της μητέρας του από τα Χανιά. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Φιλολογίας Μαρίνα Σταυράκη, και έχουν ένα γιο, τον Αλέξανδρο. Την περίοδο 1981-1987 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», στην οποία και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου ειδικεύτηκε στα Οικονομικά της Υγείας την περίοδο 1998 – 2000.

Ίδρυσε το Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (Σ.Ε.Ι.Α.Π.) το 1995 ενώ το 2002 ίδρυσε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α), στην οποία είναι Επίτιμος Πρόεδρος έως σήμερα. Το 1996 ίδρυσε την παράταξη ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, με την οποία και εκλεγόταν μέχρι το 2005 στο ΔΣ του Ι.Σ.Α. Από το 2005 εκλέγεται συνεχώς με την παράταξη ΔΗ.Κ.Ι.-Ι.Σ.Α. έως σήμερα. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Την περίοδο 1998-2006 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πεύκης, όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημοτικού Πολυιατρείου Πεύκης. Υπήρξε επίσης Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κ.Ε.Κ. «ΚΟΡΑΗΣ» του Δήμου Πεύκης και του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, που αποτέλεσαν τη βασική δομή Πρόνοιας του Δήμου. Το 2006 εξελέγη Δήμαρχος Αμαρουσίου. Επανεξελέγη το 2010 με 57% από την πρώτη Κυριακή όπως και το 2014 με το πρωτόγνωρο ποσοστό του 59%. Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη Πρόεδρος στις εκλογές της Κ.Ε.Δ.Ε με ποσοστό 52%

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Πατούλη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Συνωστισμός μεγάλων για τα «κόκκινα»

Coming Soon...
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…