"Το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα μας απασχολήσει έντονα τα προσεχή 5-10 χρόνια.  Αν ατυχούσαμε, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τις καταθέσεις μας στο τέλος του 2018 "

Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής, κ. Παναγιώτης Πετράκης πρότεινε τέσσερα βήματα για την επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων και παρουσίασε τεκμηριωμένα το ζήτημα του χρέους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η δεύτερη θεματική συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο από ακαδημαϊκή, όσο  και από δημοσιοπολιτική άποψη, χάρη στην εισήγηση και παρουσίαση του κ. Παναγιώτη Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αποτύπωσε επιστημονικά τεκμηριωμένα με καθαρό και σαφή λόγο, όπως μπορείτε να καταλάβετε από το απόσπασμα της ομιλίας του που παρατίθεται,  όλους τους παράγοντες του προβλήματος της κοινωνίας των "κόκκινων" χρεών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η ομιλία του κ. Πετράκη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο Ξενοδοχείο King George

"Το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα απασχολήσει έντονα την ελληνική κοινωνία τα προσεχή 5-10 χρόνια. Πίσω από τα κόκκινα δάνεια  υπάρχει το ζήτημα του bail-in. Αν ατυχούσαμε, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τις καταθέσεις μας στο τέλος του 2018.

Αισιοδοξούμε ότι τα stress test θα είναι θετικά το 2018 και για τις τράπεζες και για την κοινωνία.

 Το παγκόσμιο χρέος έχει ξανά εκτοξευτεί, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του από το 1880 και δεν έχει λυθεί διεθνώς! Ξέρουμε να παίρνουμε δάνεια , δεν ξέρουμε πως να τα μειώνουμε, ούτε να βρίσκουμε λύσεις στο θέμα της υπερχρέωσης παρότι η Ευρώπη έχει κάνει βήματα προόδου.

Δεν είναι όλα τα δάνεια τα ίδια. Ακόμα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να είναι μη παραγωγικά καθώς μπορούν να γίνουν μη εξυπηρετούμενα.  Αντίστροφά τα μη εξυπηρετούμενα μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια προσωρινή κατάσταση που έχει ένας δανειολήπτης. Κλειδί για το πρόβλημα είναι ο βαθμός κάλυψης των ‘Κόκκινων” δανείων.

Έχουμε σε σημαντικό βαθμό προετοιμαστεί ως προς την κάλυψη για το 50% των δανείων, αλλά υπάρχει και το άλλο 50%. Η ελληνική οικονομία είναι μια ιδιόρρυθμη περίπτωση. Επί παραδείγματι, αυτό που λέμε δημιουργική καταστροφή, όπως στην περίπτωση π.χ. ογκωδών περιπτώσεων όπως του “Μαρινόπουλου”, εμφανίζει “πολιτική καθυστέρηση”.  

Το θέμα του Ιδιωτικού Χρέους θα πρέπει να μπει σε μια συνταγματική ρύθμιση στο μέλλον. Από τα 100 δισ. που χρωστάνε στο ΥΠΟΙΚ οι ιδιώτες, ζήτημα είναι αν θα εισπραχθούν 20 δισ. ευρώ!

Τέσσερα είναι τα βήματα της λύσης των κόκκινων δανείων 

  1. Πρέπει να γίνει ουσιαστική αναδιάρθρωση των τραπεζών. Θα μας ζητηθούν το 2018 νέες αυξήσεις κεφαλαίων και ελπίζω από τους μετόχους και όχι τους καταθέτες. Έχουμε καθυστερήσει και όταν καθυστερούμε εμείς οδηγούμε το πράγμα στο “bail in”. Μην θεωρούμε λήξαν το θέμα,, γιατί διαδικασίες “bail in” έχουν γίνει και στην Αυστρία και στη Γερμανία.
  2. Χρειάζεται ένα επαρκές πτωχευτικό δίκαιο, έχουν γίνει βήματα, ίσως δεν αρκούν. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,, είδαμε τους πάντες να θέλουν να εμπλακούν. Επι παραδείγματι το δικαστικό σύστημα επιφυλάσσει κοστοβόρες διαδικασίες. Εδώ βάζει και το πολιτικό σύστημα τη δυνατότητα παρέμβασης, με κίνδυνο το παλιό ρουσφέτι στο Δημόσιο, να τείνει να γίνει ρουσφέτι στο τραπεζικό σύστημα, διάσωσης προσώπων και επιχειρήσεων.
  3. Το “κούρεμα” οφείλει να αφορά και το Δημόσιο, και στον ΦΠΑ και στο Ασφαλιστικό.
  4. Επίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται η δημιουργία μιας “Asset Managment Company”. Ισως βοηθούσε περισσότερο από το ΤΑΙΠΕΔ, ίσως απέτρεπε και την ανάγκη των funds."
Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Παναγιώτη Πετράκη στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του κ. Πετράκη στην πρώτη δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για την "Κοινωνία των κόκκινων χρεών" και τη συνομιλία του από το 22ο λεπτό με τα μέλη του πάνελ: Φ. Πατσουράκος, Αρ. Νούκα, Π. Καλαποθαράκου, Σ. Χαϊμαντά, Θ. Κικκινή

Παναγιώτης Πετράκης
Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Sterling και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ κατά τα έτη 2005 – 2009.

Καθηγητής ΕΚΠΑ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών από το 2006 έως σήμερα. 1997-2006: Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ. 1988-1997: Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, 1982-1988: Λέκτορας στο ΕΚΠΑ. 1981‐1982: Επιστημονικός Συνεργάτης, Α’ Έδρα Πολιτικής Οικονομίας, ΕΚΠΑ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Διδακτορικό: 1982, ΕΚΠΑ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες (με βαθμό Άριστα) και θέμα “Χρηματοδότηση του δημοσίου και ελληνικού τομέα στην ελληνική οικονομία”.

Διοικητικές Θέσεις: Επιστημονικός Συνεργάτης, Δ/νση Μελετών Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 19791981. Σύμβουλος Διοικήσεως Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας, 1981‐1982. Μετακλητός Υπάλληλος 2ου βαθμού, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, 1982‐1984. Μέλος της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών, 1983.Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, 1982‐1985. Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστιθέμενης Αξίας της Stayer Hellas A.E., 19831984. Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών και της εισαγωγής της Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Ελληνικό Τηλεπικοινωνιακό Σύστημα, 1984‐1985.

Διοικητικές Θέσεις: Ειδικός Σύμβουλος, Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, 1986. Μέλος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμίνας και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, 1983‐1987. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε., 19831985. Σύμβουλος με ευθύνη Διοίκησης (1987) και μέλος του Δ.Σ. της “Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου Α.Ε.”, 1986‐1987. Μέλος του σώματος Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, 1992‐1994. Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 1995‐1996. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, 1994. Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 1995‐1998. Αντιπρόεδρος του Κέντρου Καινοτομίας Περιφέρειας Αττικής, 1995‐1996. Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης για τον Τραπεζικό Τομέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ, 1996‐1997.

Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του κ. Π. Πετράκη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου
Coming Soon...

Παναγιώτης Πετράκης

Προηγούμενο
1
Επόμενο
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…