"Αναγκαίος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα επιχειρηματικά δάνεια και τα δάνεια προς τα λαϊκά νοικοκυριά, προς τη λαϊκή οικογένεια"

Οικονομολόγος με καθαρό βλέμμα απέναντι στα “κόκκινα” δάνεια και τις γενεσιουργές τους αιτίες, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ  ο κ. Καραθανασόπουλος μιλά ακροθιγώς για το διακύβευμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των λαϊκών οικογενειών.

"Από τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστάνε στην Εφορία, το 66% χρωστάει μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες). Αντιπροσωπεύουν μόνο το 7,7% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, κ. Νίκου Καραθανασόπουλου, έγινε τη Δευτέρα 8 Μαΐου και ώρα 16:30-20:00 στο Ξενοδοχείο King George 

Δεν είναι πρόκληση να λέει η κυβέρνηση ότι ο στόχος που έχω για το 2017 είναι να προχωρήσω σε 925 χιλιάδες πλειστηριασμούς για χρέη πάνω από 500 ευρώ; Και την ίδια ώρα 38 εκατομμύρια είναι αυτά. Δεν ξέρω αν διαγράφηκαν ή όχι.

Δεν είναι πρόκληση να συζητάμε για τους νέους Κώδικες Δεοντολογίας Τραπεζών όταν οι τράπεζες γνώριζαν από καιρό ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Για δεν κάνανε τίποτα;

Το κανόνι το πρόσφατο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ποιος θα το πληρώσει; Και θα κυνηγήσουμε το πεντακοσάρικο ενός κόσμου που δέχτηκε τεράστιες μειώσεις στους μισθούς, τεράστιες μειώσεις στα εργασιακά δικαιώματά του, τεράστια επιδρομή με τα φορολογικά μέτρα και αυτό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πώς λοιπόν θα απαντήσουμε στο ζήτημα «ποια είναι η αιτία της υπερχρέωσης;». Αν δεν είναι η ίδια η κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε.

Δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια αύξηση του κρατικού χρέους σε διεθνές επίπεδο κατά 40%; Γιατί; Γιατί το ιδιωτικό χρέος μετατράπηκε σε δημόσιο. 1,2 τρισεκατομμύρια σκελετοί υπάρχουν στα ντουλάπια των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Ταυτόχρονα, -η πρόκληση- υπάρχουν τουλάχιστον 50 τρισεκατομμύρια δολάρια παρκαρισμένα στους φορολογικούς παραδείσους. Τι χώρος χρημάτων είναι αυτός; Τι ρευστότητα είναι αυτή; Και από πού προκύπτει; Και από αυτή την άποψη είναι φανερό: η τράπεζα είναι και αυτή μία επιχείρηση και υπάρχει διαπάλη και ανταγωνισμός. Και εδώ ο σκοτωμός ο οποίος γίνεται, ο επιμέρους, είναι πώς θα επιμεριστούν και ποιος θα πληρώσει τα κρατικά και ιδιωτικά χρέη. Η διαπάλη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία την ίδια αφετηρία έχει. Όλοι αυτοί μαζί, ενώ τσακώνονται ποιος θα επιμεριστεί τα τεράστια χρέη, εφορμούν σαν οδοστρωτήρες απέναντι στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτά δεν είναι σημαντικά θέματα που πρέπει να δούμε; Και κάνουμε διαλέξεις περί ηθικής; Ποιος θα μπορέσει να ηθικοποιήσει ένα σύστημα σάπιο; Όταν ο πλούσιος γίνεται πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος; Δεν φταίει κανείς όσον αφορά ότι γυρίσαμε πίσω στον 18ο αιώνα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις; Όταν φτάνουμε σε μία Ελλάδα του 21ου αιώνα το 35% των ελληνικών λαϊκών νοικοκυριών να είναι υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας; Και δεν φταίει κανείς γι’αυτό το έγκλημα;

Όποια πέτρα και αν σηκώσετε υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί τόσος πλούτος στην Ελλάδα που να μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών της. Και ο κόσμος να εργάζεται και λιγότερες ώρες. Και κοιτάμε τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δώσουν ένα συσσίτιο στα παιδιά; Αυτό είναι το μέλλον και η προοπτική για το 2020;

Από αυτή την άποψη εμείς λέμε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, αλλά μέτρα ριζικά. Κάποιος πρέπει να πληρώσει. Και για τη διαχείριση των χρεών πρέπει να πληρώσουν οι Τράπεζες και το Κράτος, γιατί αυτοί είναι οι αντίπαλοι του εργαζόμενου, του επαγγελματία, του αυτοαπασχολούμενου, του φτωχού αγρότη, του συνταξιούχου και του άνεργου. Γιατί ο άλλος δανείστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του κάτω από άλλες συνθήκες επαγγελματικές, εργασιακές. Και βεβαίως οι τράπεζες αξιοποίησαν αυτόν τον δανεισμό για να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα και να παρατείνουν την κρίση, να μην εκδηλωθεί. Μέσα από τα στεγαστικά, επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια στήριξαν το δανεισμό προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.  Με τι επιτόκιο δανείζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις; Με τι διασφαλίσεις δανείζονται; Και βγαίνει ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος και λέει ότι οι επαγγελματίες έχουν 66% «κόκκινα» δάνεια; Το μεγαλύτερο ποσοστό; Και δεν αισχύνεται να πει ότι κάτω από τους όρους που δανείζονται οι επαγγελματίες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι τόκοι και πανωτόκια που έχουν κεφαλαιοποιηθεί; Ότι το ίδιο γίνεται με τα στεγαστικά δάνεια; Τα μόνα που έχουν διασφαλίσει και εγγυήσεις; Για μια αντικειμενική αξία που σήμερα δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό και η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα χρέη των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που συμπεριλαμβάνει εκτός από τους εργαζόμενους, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, προέβλεπε κούρεμα, όχι μόνο των «κόκκινων» δανείων, αλλά όσων χρωστάνε. Γιατί ο δανεισμός που έγινε ήταν κάτω από σκανδαλώδεις συνθήκες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Γιατί ο δικός τους δανεισμός χρηματοδότησε και στήριξε τα θαλασσοδάνεια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και αντίστοιχα για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος από αυτήν την κατάσταση, είναι φανερό ότι δεν αρκεί το κούρεμα. Αν το 66% του εισοδήματος ενός επαγγελματία πάει σε φόρους και σε ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρόκειται ποτέ να ανασάνει.

Άρα χρειάζεται η επίθεση απέναντι στη διαχείριση αυτών των χρεών με τα γενναία κουρέματα σε Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, για τους εργαζόμενους και το λαό και σε τράπεζες να συμβαδίσει με την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης. Διαφορετικά θα βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είναι διαρκώς όμηροι της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Γι’ αυτό εμείς επιλέξαμε μετερίζι και είμαστε απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες και λέμε ότι ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Και ο πραγματικός αντίπαλος είναι ακριβώς τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Και σε αυτά εντάσσονται και οι τράπεζες γιατί είναι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλιώς θα βλέπουμε το χρονικό διάστημα να περνά και θα λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα»."

 

 

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου στο Συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια
17 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΚΕ, έλαβε μέρος στη συζήτηση για ένα εθνικό σχέδιο για την κοινωνία των "κόκκινων" χρεών

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας. Μέλος του τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. της Ε.Π. Πελοποννήσου, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς. Μέλος της ΣτΑ του ΟΕΕ.

Είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος Α.Ε.Ι. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25.3.1963

Μέλος του τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. της Ε.Π. Πελοποννήσου, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς. Βουλευτής Αχαΐας, εξελέγη βουλευτής και στις εκλογές του 2007 και του 2009.

Συμμετέχει στις εξής Επιτροπές κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Χρέη άνω των 3 δισ. από «κόκκινα» δάνεια θα διαγράψουν μέσα στο 2017 οι τράπεζες

Νίκος Καραθανασόπουλος

Προηγούμενο
1
Επόμενο
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…