"Δεν ευθύνεται μόνο αυτός που δίνει το δάνειο, αλλά και αυτός που το παίρνει. Σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτό που μας δίνεται μπορούμε ΚΑΙ να το εξυπηρετήσουμε, αλλά και το ότι το χρειαζόμαστε πραγματικά"

Ο χαρισματικός και επικοινωνιακός Επισκέπτη Καθηγητή Έρευνας στο Stern School of Business N.Y., κ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος μίλησε για τους παράγοντες δημιουργίας του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων και τις στρατηγικές επίλυσης του προβλήματος.

Η δεύτερη θεματική συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο από ακαδημαϊκή, όσο  και από δημοσιοπολιτική άποψη, χάρη στην εισήγηση και παρουσίαση του κ. Νικόλαου Γεωργικόπουλου, Επισκέπτη Καθηγητή Έρευνας στο Stern School of Business N.Y., που αποτύπωσε τεκμηριωμένα με καθαρό λόγο και γραφικές παραστάσεις, όπως μπορείτε να καταλάβετε από το απόσπασμα της ομιλίας του που παρατίθεται,  όλους τους παράγοντες του προβλήματος της κοινωνίας των "κόκκινων" χρεών.

Η ομιλία του κ. Γεωργικόπουλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο Ξενοδοχείο King George

"Δεν ευθύνεται μόνο αυτός που δίνει το δάνειο, αλλά και αυτός που το παίρνει. Σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτό που μας δίνεται μπορούμε ΚΑΙ να το εξυπηρετήσουμε, αλλά και το ότι το χρειαζόμαστε πραγματικά. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά με τρόπο που το ίδιο ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΓΕΤΑΙ. 

Τέλος του 2009 είχαμε 237 δισεκατομμύρια καταθέσεις. Το μεγάλο μέρος χάθηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2012, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, πολλοί προτίμησαν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω. Από το 2010 οι τράπεζες έπρεπε να δράσουν γρηγορότερα και σοφότερα στο θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα έπρεπε να κάνουν οι τράπεζες καλύτερες αναδιαρθρώσεις, αν και το κράτος “έριξε” τις τράπεζες κι όχι το αντίστροφο. Σήμερα οι τράπεζες επιβάλλεται να σώσουν τους υγιείς δανειολήπτες, για να σωθούν οι ίδιες. 

Το επίπεδο των τραπεζών ήταν καλό αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Οι εντολές σε τράπεζα που εξαρτάται από το Δημόσιο έρχεται από την ηγεσία. Το φταίξιμο για την οικονομική ασφυξία και τα κόκκινα δάνεια είναι 70% στις τράπεζες και 30% στον κόσμο. Το σύστημα γκρεμίστηκε από την απομείωση των κρατικών ομολόγων, η πρώτη κρίση του 2010 δεν επηρέασε τη χώρα μας ενώ άλλες χώρες επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Φταίνε οι τράπεζες που δεν είχαν προβλέψει τις εξελίξεις μετά το 2010, η πρώτη τους ανακεφαλαιοποίηση έγινε λόγω PSI, ενώ τη 2η φορά δεν αρκούσε το “κούρεμα”."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Νικόλαου Γεωργικόπουλου στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του κ. Γεωργικόπουλου στην πρώτη δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για την "Κοινωνία των κόκκινων χρεών" και τη συνομιλία του από το 20ο λεπτό με το κοινό του Συνεδρίου.

Νικόλαος Γεωργικόπουλος
Είναι επισκέπτης Καθηγητής έρευνας χρηματοοικονομικών στο Stern School of Business. Εργάστηκε για 15 έτη ως σύμβουλος χρηματοοικονομικών, τραπεζικό στέλεχος και ερευνητής σε Λονδίνο και Ν.Υ.

Είναι επισκέπτης Καθηγητής έρευνας χρηματοοικονομικών στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) των Η.Π.Α., από τον Σεπτέμβριο του 2012, και ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) από το 2007. Έχει συντονίσει τέσσερις ερευνητικές εργασίες που ανατέθηκαν στο ΚΕΠΕ από το Ελληνικό κράτος και τις δύο πρώτες ερευνητικές εργασίες που ανατέθηκαν στο παραπάνω οργανισμό από πολυεθνικές εταιρείες. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο ΚΕΠΕ, ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος δύο εργασιών για την διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών ως εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Προτού ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο ΚΕΠΕ, εργάστηκε για 15 έτη ως σύμβουλος χρηματοοικονομικών, τραπεζικό στέλεχος και ερευνητής στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διαφορά επιστημονικά περιοδικά έχει συμβάλει στην συγγραφή επιστημονικών ερευνών και βιβλίων και έχει αρθρογραφήσει σε διεθνή οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες. Τέλος, έχει λάβει μέρος τόσο ως βασικός ομιλητής αλλά και ως εισηγητής σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε πολλά διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

Είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D.) στα χρηματοοικονομικά με ειδίκευση στη διαχείριση κινδύνου, από το τμήμα Διοίκησης και Οικονομικών του Imperial College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο Μάστερ (MSc) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και επίσης Δίπλωμα (Diploma) στον τομέα των ποσοτικών χρηματοοικονομικών από το Imperial College London. Τέλος, έχει πτυχίο Μαθηματικών (BSc) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ν. Γεωργικόπουλου
Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του κ. Ν. Γεωργικόπουλου
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου
Coming Soon...
Coming Soon...
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…