"106.3 δις ευρώ κόκκινα δάνεια. Ο δείκτης είναι υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια, επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά. Μιλάμε για...ναρκοπέδιο δίχως σήμανση"

Ως έμπειρος δικηγόρος με ισχυρή νομική γνώση, πολιτικό πρόσωπο με ανοιχτό, κοινωνικό βλέμμα και πρωτοπόρος της Διαμεσολάβησης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης στάθηκε κατά την ομιλία του στον αυξημένο βαθμό δυσκολίας επίλυσης του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων και αποτίμησε ειλικρινώς το ρόλο και τη συνεισφορά της Ανεξάρτητης Αρχής. 

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης θύμισε τον παλιό πολιτικό του εαυτό και είχε καλά ακονισμένη γλώσσα, όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Διαβάστε απόσπασμα της ομιλίας του. 

Η ομιλία του κ. Ζαγορίτη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο Ξενοδοχείο King George

"106.3 δις ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ο δείκτης είναι υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια, επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά. Μιλάμε για...ναρκοπέδιο δίχως σήμανση ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον ζήτημα. Φοβάμαι το χειρότερο για πολίτες, τράπεζες και χώρα, μόνο η περίπτωση της Ιταλίας θα μπορούσε να δράσει αποτρεπτικά, σε πειρασμούς τύπου bail in. 

Από τις υποθέσεις που απασχόλησαν την Αρχή το 18% αφορούσαν δανειολήπτες που προσέφυγαν στην Αρχή διότι χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα κατά την άποψή τους ως μη συνεργάσιμοι. Σχεδόν όλες επιλύθηκαν αφού οι Τράπεζες αποδέχθηκαν ότι ήταν συνεργάσιμοι. Η τήρηση των προϋποθέσεων για τον ορθό χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμου είναι πολύ σημαντική γιατί πλέον συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια για ρύθμιση με τον 3869/2010. Με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του Νόμου, αποτελεί δικονομική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης με σκοπό την προστασία της Α’ κατοικίας, να είναι συνεργάσιμος.

Για το ζήτημα των συναλλαγών καταναλωτών με τους πιστωτικούς φορείς αφιερώσαμε ειδικό άρθρο, το άρθρο 8 στον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς και το οποίο κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (10/2017), προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, στο οποίο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η σωστή προσυμβατική ενημέρωση από τα πιστωτικά ιδρύματα και η σωστή αξιολόγηση των δεδομένων που στο παρελθόν απεδείχθη πλημμελής και συνέτεινε στο σημερινό αδιέξοδο.

Στην περίπτωση περιπτώσεων, όπως στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ως αρχή πήραμε έγγραφο από τις τράπεζες ότι επειδή το θέμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, προσωρινά αναστέλλεται η διαμεσολάβησή μας."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Λευτέρη Ζαγορίτη στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του κ. Ζαγορίτη στην πρώτη δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για την "Κοινωνία των κόκκινων χρεών" και τη συνομιλία του από το 18ο λεπτό με τα μέλη του πάνελ: Φ. Πατσουράκο, Αρ. Νούκα, Θ. Κικκινή, Β. Νικολακόπουλο.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ
Είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω με μεγάλη δικαστηριακή εμπειρία και εξειδίκευση στο Αστικό, Εμπορικό και Ποινικό Δίκαιο.

Είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Γεννήθηκε το 1956 και κατάγεται από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω με μεγάλη δικαστηριακή εμπειρία και εξειδίκευση στο Αστικό, Εμπορικό και Ποινικό Δίκαιο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Διετέλεσε επί σειρά ετών εκλεγμένο μέλος και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Προήδρευε του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α. και συμμετείχε σε πολλές επιτροπές καθώς και ως εξεταστής στις εξετάσεις των ασκούμενων Δικηγόρων για την άδεια ασκήσεως της Δικηγορίας.

Εξελέγει βουλευτής Β΄ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του 2004 και του 2007 και διετέλεσε Γραμματέας της Ν.Δ. από Φεβρουάριο του 2006 ως το 2010. Μετείχε στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κοινωνικών Υποθέσεων, μελέτης και αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς και σε Επιτροπές εσωτερικών θεμάτων της Βουλής.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Κόκκινα δάνεια: Πότε ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος

Coming Soon...
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…