Η απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης είχε ουσία καθώς αποκάλυψε το πρόβλημα στον "νόμο για το ακαταδίωκτο των κρατικών και των τραπεζικών στελεχών"

Ο κ. Κοντονής, δικηγόρος και Πολίτης που δεν αφήνει προβλήματα να βαλτώνουν, διακρίθηκε στο δύσκολο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, μάχεται ως υπουργός στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Τον κ. Κοντονή εκπροσώπησε ο κ. Μελίδης, ο οποίος εκφώνησε και το λόγο του κ. Κοντονή στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τροποποίηση του Πτωχευτικού κώδικα, τη θέσπιση του διαχειριστή αφερεγγυότητας και τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 

Η πρώτη μεγάλη είδηση της ημέρας προέκυψε από την ξαφνική απουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή, που ενημέρωσε τους διοργανωτές του Συνεδρίου ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα κυβερνητικής σύσκεψης που προέκυψε απρόσμενα. Ο λόγος όμως ήταν διαφορετικός. Ο νόμος για το ακαταδίωκτο όσον αφορά τις αστικές και ποινικές ευθύνες των στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου στο κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων συναντά πάρα πολλά προβλήματα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση -κάτι που είναι αναμφίβολα κατανοητό- καθώς θα έπρεπε να μιλήσει για ένα νομοσχέδιο που ήταν προδιαγεγραμμένο αλλά ξαφνικά επανεξετάζεται. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της στενής εξουσιοδότησης που είχε, αναμφίβολα ήταν μεστή, ουσιώδης και αξιοπρεπής η ομιλία του εκπροσώπου του κ. Κοντονή, κ. Δημήτρη Μελίδη, ο οποίος δέχτηκε να μεταφέρει στον Υπουργό Δικαιοσύνης το σύνολο των ερωτημάτων που ετέθησαν από την ισχυρή ομάδα συμμετεχόντων του πάνελ της θεματικής συζήτησης. Διαβάστε το ακόλουθο απόσπασμα της ομιλίας του.

Τον κ. Κοντονή εκπροσώπησε ο κ. Μελίδης τη Δευτέρα 8 Μαΐου 11:00 -15:00 στο Ξενοδοχείο King George

"Με τη συνολική τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα, τη θέσπιση του διαχειριστή αφερεγγυότητας και πλέον την ίδρυση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η Κυβέρνηση έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλέγμα για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας σε όλα τα στάδια και με κάθε δυνατό τρόπο.

Αποφεύγοντας τα προβλήματα του «νόμου Κατσέλη», αναπληρώνοντας τα κενά του «νόμου Δένδια», εκσυγχρονίζοντας τον Πτωχευτικό Κώδικα, νομοθέτημα για το οποίο έχουμε πλέον τα ευρωπαϊκά εύσημα των πρωτοπόρων –καθώς κινούμαστε ήδη στον ρυθμό της σχετικής πρότασης Οδηγίας πολύ πριν από άλλα κράτη- εισάγοντας τον θεσμό του διαχειριστή αφερεγγυότητας, παρέχονται πολλαπλά εργαλεία βιωσιμότητας και εξυγίανσης των επιχειρήσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία, χωρίς φτώχεια και φόβο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ταχθεί να τη διασφαλίσει για όλες και όλες ισότιμα, χωρίς διακρίσεις.

Ήδη διοργανώνουμε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας το πρώτο στα χρονικά ελληνογερμανικό συνέδριο μεταξύ των δύο Υπουργείων, με θεματική τις εξελίξεις στο χώρο του πτωχευτικού δικαίου. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή Γερμανών και Ελλήνων νομικών, δικαστών και δικηγόρων. Στη θεματική του συνεδρίου διαλαμβάνεται ασφαλώς και ο θεσμός του εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο και ήδη εκπροσωπείται σε αντίστοιχο διεθνές φόρουμ στη Βιέννη (από 10.05 έως 11.05) υπό την οργανωτική επιμέλεια του ΔΝΤ.

Στον ίδιο τομέα, σημαντική τομή αποτελεί ο θεσμός του διαχειριστή αφερεγγυότητας, ο οποίος για πρώτη φορά εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη. Με το προεδρικό διάταγμα 133/2016 τέθηκαν οι όροι για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, ενώ τις επόμενες ημέρες συγκροτούνται οι αναγκαίες επιτροπές διαχείρισης και εξετάσεων, προκειμένου εντός του μήνα να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός. Στο τέλος του Ιουλίου 2017, ο πρώτος διαχειριστής αφερεγγυότητας, ως πρόσωπο με τη συγκεκριμένη ιδιότητα, θα είναι πλέον γεγονός."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Ο κ. Δ. Μελίδης εκπροσωπεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονη στην τέταρτη θεματική συζήτηση
26 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε τον κ. Μελίδη να εκφωνεί το λόγο Υπουργού Δικαιοσύνης και να απαντά στο πλαίσιο της στενής εξουσιοδότησής του από το 12ο λεπτό στα μέλη του πάνελ: Ι. Φεντούρη, Φ. Κωτσή, Αρ. Νούκα, Κ. Κωτσάκη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963 και είναι δικηγόρος, πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2015) διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορκίστηκε εκ νέου υφυπουργός Αθλητισμού. Στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016, διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης.

Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά). Μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σταύρου Κοντονή
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Γέμισαν τα ταμεία, στράγγιξε η οικονομία

Δημήτρης Μελίδης

Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…