"Πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς, βραχυπρόθεσμες λύσεις για όσους έχουν οξύ πρόβλημα, μακροπρόθεσμες λύσεις , όπου ο δανειολήπτης θα πληρώνει σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες."

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οικονομολόγος, με σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη νέων τραπεζικών υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης ανέλυσε ενδελεχώς την πολιτική του Ταμείου, τονίζοντας την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύεται στην προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών και στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνταντίνος Βαρλαμίτης έκλεψε πραγματικά την παράσταση με το σαφή, μετριοπαθή, τεχνοκρατικό και καθαρό του λόγο, αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο με τους συμμετέχοντες του πάνελ. Διαβάστε το απόσπασμα της ομιλίας του. 

Η ομιλία του κ. Βαρλαμίτη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο Ξενοδοχείο King George

"Τα δάνεια που το Ταμείο μας διαχειρίζεται αφορούν στο 5% του συνόλου των στεγαστικών δανείων και στο 1% στο σύνολο των “κόκκινων” δανείων και αφορούν δάνεια σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.  Η μείωση μισθών επέφερε οξείς επιπτώσεις για την διαβίωση όλων, οξύτερες όμως στους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το Ταμείο για λόγους προστασίας, δάνειζε με σταθερό επιτόκιο για 35-40 χρόνια, στοιχείο που δίνει ασφάλεια στους δανειολήπτες. Από την άλλη πλευρά όμως, τα 3-4 τελευταία χρόνια τα επιτόκια είναι πάνω από τα κυμαινόμενα που υπάρχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το επιτόκιο μας είναι υψηλότερο κατά 2% από εκείνο όλου του τραπεζικού συστήματος.

Στο Ταμείο έχουν να γίνουν χρόνια σοβαρές επενδύσεις ενώ υπήρχε και πρόβλημα στελέχωσης. Μόλις πέρσι καταφέραμε να κάνουμε προσλήψεις. Πέρσι αποφασίσαμε να πάμε σε άλλη πολιτική. Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών μας και να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον με όρους διαφάνειας και κοινωνική ευαισθησία.

Εργαζόμαστε σε 3 άξονες 

  1. Το πρόγραμμα επιβράβευσης καθώς αυτοί που είναι συνεπείς πρέπει να επιβραβεύονται και όχι συνεχώς να νιώθουν ...κορόιδα.  Αφορά μειώσεις επιτοκίου ανά εξάμηνο για τους συνεπείς ( το 2ο εξάμηνο του 2016 ήταν μεσοσταθμικά 1%, ενώ  ίδια επιστροφή θα υπάρξει και για το τρέχον εξάμηνο αυτού του έτους).
  2. Βραχυπρόθεσμες λύσεις για όσους έχουν οξύ πρόβλημα, όπως υγείας, σπουδών των παιδιών τους σε άλλες πόλεις κ.λ.π.. Ή διάρκεια αυτών των λύσεων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2 χρόνια.
  3. Μακροπρόθεσμες λύσεις , όπου μας ενδιαφέρει το ποσό που μπορεί να πληρώνει ο δανειολήπτης σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες. Αν μπορεί να πληρώνει 300 ευρώ το μήνα θα πρέπει να...πειράξουμε το δάνεια για να είναι η δόση του, 300 ευρώ το μήνα, γιατί η δόση είναι προϊόν κεφαλαίου, τόκου, διάρκειας. Άρα ξεκινάμε με επιμήκυνση που δεν είναι μικρή, αλλά μεγάλη. 

Δεχόμαστε αιτήσεις από τέλη Νοέμβρη, περίπου 1000 το μήνα. Υπολογίζαμε να είμαστε έτοιμοι μηχανογραφικά στον Φλεβάρη, πήγαμε πίσω, αλλά τώρα λειτουργούμε πιο μαζικά. Ταυτόχρονα 1080 δανειολήπτες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιβράβευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα δάνεια μετά το 2007. Κάποιος που το πήρε τότε ήταν στο κορυφαίο σημείο ως προς τον μισθό του. Τώρα για εμάς, πρώτος στόχος είναι να προστατεύσουμε την κατοικία."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του κ. Βαρλαμίτη στην πρώτη δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για την "Κοινωνία των κόκκινων χρεών" και τη συνομιλία του από το 29ο λεπτό με τα μέλη του πάνελ: Π. Καλαποθαράκου, Ηλ. Ηλιόπουλο, Β. Νικολόπουλο,  Τ. Καλόφωνο, Αρ. Νούκα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΛΑΜΙΤΗΣ
Γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1958 και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε επικεφαλής των παραγωγικών Δ/νσεων της λιανικής τραπεζικής και ειδικότερα των Πωλήσεων του Δικτύου, της Ανάπτυξης της Αγοράς των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια της Ανάπτυξης και Διαχείρισης όλων των Προϊόντων και Υπηρεσιών της Τράπεζας.

Συμμετείχε ως επικεφαλής έργων στα προγράμματα εκσυγχρονισμού και εμπορικού μετασχηματισμού της Τράπεζας και κυρίως στα θέματα που αφορούσαν τον ανασχεδιασμό και βελτίωση των λειτουργιών του δικτύου καταστημάτων αποσκοπώντας στη βελτίωση των εμπειριών των πελατών και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών προσέγγισης καθώς και της ευθυγράμμισης της εμπορικής δραστηριότητας της τράπεζας στα πρότυπα της Credit Agricole εφαρμόζοντας λύσης ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης (end to end).

Επικεντρώνοντας στους πελάτες διακρίθηκε για την ολοκληρωμένη προσέγγιση των αναγκών τους, με την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων όπως το πρόγραμμα instant credit με εταιρείες λευκών συσκευών, τα πακέτα υπηρεσιών ανά τμήμα πελατείας στις μικρές επιχειρήσεις, τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου emporiki trade, το ολοκληρωμένο πακέτο προθεσμιακών καταθέσεων προσαρμοσμένο στις ανάγκες επί μέρους τμημάτων πελατών κλπ. Τα τελευταία δυο χρόνια ασχολήθηκε με τη διαμόρφωση προγραμμάτων αναχρηματοδότησης και επιχειρησιακού σχεδιασμού επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του κ. Κ. Βαρλαμίτη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Ξεκινά η πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών

Coming Soon...
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…