"Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου μιλούν για 70% βιώσιμες επιχειρήσεις, αν οι οφειλές τους ρυθμιστούν. Αυτός είναι ο στόχος"

Ο Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης προέβει σε εποικοδομητική κριτική του νέου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλώνοντας αισιόδοξα ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και τον απαιτούμενο συντονισμό κεντρικής διοίκησης, τραπεζών, επιχειρήσεων και δικαστηρίων θα "ζωντανέψει" η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας.

Ένα σημαντικό στοιχείο κατέθεσε ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής ΔΗΣΥ Β' Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο διαβεβαίωσε το Συνέδριο ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και θα ζωντανέψουν ξανά, αν ρυθμιστούν οι οφειλές τους. Διαβάστε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία του. 

Η ομιλία του κ. Αρβανιτίδη έγινε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 11:00 -15:00 στο Ξενοδοχείο King George

"Ο εξωδικαστικός μηχανισμός πρέπει να πετύχει, γιατί είναι απόλυτη ανάγκη να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Γνωρίζετε καλά όλοι, ότι πολλές ευκαιρίες για να γυρίσουμε το παιχνίδι, πλέον δεν υπάρχουν.

Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου μιλούν για 70% βιώσιμες επιχειρήσεις, αν οι οφειλές τους ρυθμιστούν. Αυτός είναι ο στόχος. Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ζωντανέψουν ξανά οι 7 στις 10 επιχειρήσεις που σήμερα υποφέρουν και φυτοζωούν. Ο πήχης έχει μπει ήδη ψηλά.

Η συμφωνία των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει «τακτοποίηση» κόκκινων δανείων ύψους σαράντα (40) δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2019. Από αυτά το 58% της τακτοποίησης θα προέλθει από κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Πρακτικά λοιπόν μέσα στα επόμενα 2 έτη πρέπει να βρεθεί λύση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ύψους  23,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να πετύχουμε αρκεί να ρυθμιστούν λίγο πάνω από τα μισά "κόκκινα" δάνεια σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 3ο τρίμηνο του 2016 έφταναν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια θα σας πω ότι στην πραγματικότητα ο τελικός αριθμός είναι ακόμη χαμηλότερος αφού υπάρχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων τα "κόκκινα" δάνεια είναι άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ελπίδα έχουμε μόνο αν Υπουργείο, Τράπεζες, Επιχειρήσεις και Δικαστήρια λειτουργήσουν σαν γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής.

Ο Νόμος έχει πολλά αδύνατα σημεία στα οποία θα υπάρξουν προβλήματα:

Πρώτο και κύριο, ο νόμος δίνει το μαχαίρι και το πεπόνι στους πιστωτές και όχι στον συντονιστή της διαδικασίας.

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις που οφείλουν πάνω από το 85% των υποχρεώσεών τους σε έναν πιστωτή, δεν μπαίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά παραπέμπονται σε διμερή διαπραγμάτευση.

Τρίτον,  είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Αναφέρομαι κυρίως στον περιορισμένο αριθμό των 320 συντονιστών και στη χρονοβόρα διαδικασία δικαστικής επικύρωσης.

Παρότι ο νόμος μιλά για ολιστική ρύθμιση των χρεών απέναντι σε τράπεζες, δημόσιο, ταμεία και πιστωτές, εντούτοις τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο αποκλείουν από τη δυνατότητα αυτή ένα πολύ μεγάλο μέρος δυνητικών δικαιούχων.

Άρα ένα ακόμη στοιχείο που λείπει από το νόμο είναι η ευελιξία, όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης. Οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φέραμε στη Βουλή δέκα (10) συγκεκριμένες προτάσεις με τροπολογία.

Και όσοι κάνετε τον κόπο να τη διαβάσετε θα δείτε ότι έχουμε προβλέψει συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες για να ξεπεράσουμε με ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα και τους αποκλεισμούς."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Γιώργου Αρβανιτίδη για την εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του κ. Αρβανιτίδη στην τέταρτη θεματική συζήτηση του Συνεδρίου για τα "κόκκινα" δάνεια.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Έχει οριστεί εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως Τομεάρχης Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης. Η πολιτική του δράση αναπτύσσεται παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία..

Γεννήθηκε το 1959 στη Σίνδο Θεσσαλονίκης όπου και ζει μέχρι σήμερα. Από μικρός είχε πάθος με την οικονομία και την πολιτική. Μοιραία, λοιπόν, σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Ν.Ο.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαθαίνοντας τα μυστικά της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Τα επόμενα χρόνια αναπτύσσει έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την εκλογή του ως Δημοτικός Σύμβουλος Σίνδου το 1986 σε ηλικία 27 ετών. Το 1990 θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για το Δημαρχιακό αξίωμα και τέσσερα χρόνια αργότερα εκλέγεται Δήμαρχος Σίνδου. Την ίδια χρονιά, μάλιστα, κάνει το πρώτο του μεγάλο επιχειρηματικό βήμα ιδρύοντας την εταιρεία «Arvanco Χημικά ΑΒΕΕ».

Η πολιτική του δράση συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια παράλληλα με την επαγγελματική. Το 2002 και το 2006 εκλέγεται Δήμαρχος Εχεδώρου, ενώ το 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Διασφάλισης Ποιότητας και Εξαγωγών ενώ Κοινοβουλευτικά συμμετέχει στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η ομιλία του κ.Γιώργου Αρβανιτίδη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Στα 20 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσουν το 2017 οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»

Γιώργος Αρβανιτίδης

Προηγούμενο
1
Επόμενο
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…