Τελικά ποιος φταίει για την υπερχρέωση; Αυτός που δανείζεται από ανάγκη ή αυτός που δανείζει από απληστία; Μάλλον αυτός που δανείζει λεφτά τρίτων

Μαχόμενος βουλευτής για την Κοζάνη, μαχόμενος δικηγόρος στο πλευρό των κινημάτων για τα δικαιώματα του Καταναλωτή και την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος ανέλυσε πολύπλευρα το ζήτημα των "κόκκινων" χρεών, τονίζοντας την ηθική διάσταση της επιτακτικής ανάγκης διάσωσης της κοινωνίας από αυτά. 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, άφησε για το τέλος της ομιλίας του το πιο δυνατό της σημείο, διερωτώμενος  "τελικά ποιος φταίει για την υπερχρέωση; Αυτός που δανείζεται από ανάγκη ή αυτός που δανείζει από απληστία;" και προσθέτοντας "αυτός που δανείζει λεφτά τρίτων". Διαβάστε ένα μικρό, αποσπασματικό μέρος της ομιλίας του στη συνέχεια. 

Η ομιλία του κ. Θεοφύλακτου έγινε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 11:00 -15:00 στο Ξενοδοχείο King George

"Είναι η ώρα του επιχειρηματία. Είναι η ώρα του μικρού μαγαζάτορα, του μεσαίου μαγαζάτορα και του μεγάλου. Είναι αυτοί που άντεξαν τόσα χρόνια μέσα στην κρίση. Βάλλονται πανταχόθεν, έχει μειωθεί το εισόδημά τους, έχουν αυξηθεί οι εισφορές, φόροι, κάθε λογής έξοδα, λογαριασμοί και όμως κράτησαν. Κράτησαν γιατί αγαπούν τη δουλειά τους. Πολλές φορές όταν ερχόντουσαν στο δικηγορικό μου γραφείο μετά τα τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια της κρίσης, έλεγα «είστε ήρωες», γιατί κράτησαν τις επιχειρήσεις μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Αυτούς, λοιπόν, προσπαθούμε σήμερα να τους βγάλουμε από το τέλμα, να τους σώσουμε. Ας σκεφτούμε λίγο. Έχουμε σώσει τις τράπεζες τρεις φορές με χρήματα όλων. Έχουμε σώσει το δημόσιο. Πτώχευσε και με τα μνημόνια το βγάζουμε σιγά-σιγά από την πτώχευση. Πρέπει, λοιπόν, να ενδιαφερθούμε και για τους ανθρώπους της αγοράς. Και με αυτό το νομοσχέδιο γι’ αυτούς ενδιαφερόμαστε.

Χρειάζεται να ενδιαφερθούμε για τις επιχειρήσεις που βγήκαν εκτός αγοράς γιατί δεν τους πλήρωσε το δημόσιο. Είχε κάνει στάση πληρωμών. Εταιρείες μελετών, εταιρείες δημοσίων έργων. Είναι πολύ σοβαρό. Δηλαδή το δημόσιο τις έβγαλε εκτός αγοράς και τώρα δεν θα μπαίνουν στο νομοσχέδιο; Η πρότασή μου είναι η τριετία για αυτούς να μετράει έως το διάστημα που δεν τους πλήρωσε το δημόσιο, να πάει δηλαδή λίγο πίσω η 3ετία.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες προτείνω να πιέσουμε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να θεσμοθετήσουν ένα μπόνους, να τους κόψουν κάτι από τους τόκους, να καταλάβουν κι αυτοί ότι δεν είναι τα κορόιδα της αγοράς. Γιατί έχουμε και αθέμιτο ανταγωνισμό, το μαγαζί που πληρώνει με το διπλανό μαγαζί που δεν πληρώνει, τελικά αυτός που δεν πλήρωνε θα χαμηλώσει τις τιμές. Το παράδειγμα της Δ.Ε.Η. και του Τ.Π.& Δ.

Θα έλεγα, επίσης, ότι πρέπει να προσδιοριστεί επιτέλους η έννοια του μικροεμπόρου, γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση στη νομολογία.

Επίσης, να ξεκαθαριστεί το τι γίνεται με τα άρθρα του νόμου Δένδια. Η γνώμη μου είναι ότι όσο περπατάει ο καινούριος νόμος, πρέπει να καταργηθεί, να μην έχουμε δύο διαδικασίες."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Γ. Θεοφύλακτου για την εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
25 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε την ομιλία του Γ. Θεοφύλακτου στο Συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια και από το 27ο λεπτό τη συνομιλία του με το μέλος του πάνελ:  Φ. Κωτσή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ
Είναι βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) Νομού Κοζάνης από το 2004 έως το 2009.

Είναι βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ. από όπου αποφοίτησε το 1996. Στην ίδια Σχολή έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασχολήθηκε στον β΄ κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (υπ. διδάκτορας) ειδικότερα με το δικαίωμα στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ασκεί συνεχώς μαχόμενη δικηγορία από το 1998, ενώ προήχθη σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω το 2006. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης για δύο θητείες (2002 έως 2008). Δίδαξε νομικά μαθήματα στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και στις Σχολές Εκπαίδευσης Δημοτικών Αστυνόμων Πτολεμαΐδας και Τσοτυλίου.

Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) Νομού Κοζάνης από το 2004 έως το 2009 και Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας πλέον από το 2009 έως σήμερα. Από την θέση αυτή προωθεί τα ζητήματα ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Θεοφύλακτου
Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του κ. Γ. Θεοφύλακτου
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Σε κίνδυνο οι τράπεζες: «Χάνονται» 10 δισ. ευρώ - Αγωνία για τα capital controls

Γιάννης Θεοφύλακτος

Προηγούμενο
1
Επόμενο
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…