"Η συμμετοχή των εργαζόμενων στην ιδιοκτησία μιας επιχείρησής ή η καθ΄ ολοκληρία μετατροπή της σε συνεργατική επιχείρηση αποτελεί το ύστατο μέσο διάσωσης μιας ιδιωτικής και δημόσιας επιχείρησης

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, κ. Παναγόπουλος φώτισε πτυχές του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις για τις προοπτικές ανακεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι "ολόκληρη η εγχώρια οικονομία, από τη μία άκρη έως την άλλη βρίσκεται σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής κρίσης". Συνεπώς η επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής προσπάθειας της χώρας να προχωρήσει στην αναγκαία παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Η ομιλία του κ. Παναγόπουλου έγινε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 16:30 -20:00 στο Ξενοδοχείο King George

Ο κ. Παναγόπουλος στάθηκε στις συνέπειες του προβλήματος των "κόκκινων" χρεών για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, ζήτημα το οποίο διαρκώς συνιστά κίνδυνο επαπειλούμενης ανεργίας, πλήρους ή μερικής. Αναπόφευκτα η κρίση αυτή αποτελεί "πλήγμα στα κεκτημένα εργατικά δικαιώματα και στην κορωνίδα αυτών των δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην εργασία". 

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι "η όποια επίλυση του προβλήματος αυτού οφείλει να είναι ταυτόχρονα και παράλληλα επωφελής, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις τράπεζες".

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι "χωρίς ανακεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων η όποια χρηματοπιστωτική διευθέτηση δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη. Η ανακεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα επενδυτικά έργα και επιχειρησιακές δράσεις που να βελτιώνουν ποιοτικά την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και τη λειτουργία των επιχειρήσεων".

Στη συνέχεια ο κ. Παναγόπουλος διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στις εργασίες του Συνεδρίου ότι "αν η ιδιοκτησία της επιχείρησης δεν είναι πρόθυμη να αναπτύξει την επιχείρηση της ή να την αναπτύξει τόσο όσο απαιτείται στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, ότι οι εργαζόμενοί της είναι".

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ενημέρωσε του παρευρισκόμενους ότι: "Η συμμετοχή των εργαζόμενων στην ιδιοκτησία μιας επιχείρησής ή η καθ΄ ολοκληρία μετατροπή της σε συνεργατική επιχείρηση αποτελεί το ύστατο μέσο διάσωσης μιας ιδιωτικής, ακόμα και δημόσιας, επιχείρησης το οποίο μπορεί, φυσικά, να υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και τεχνικά από Επενδυτικά Ταμεία Κοινωνικής Οικονομίας. Εμείς, η ΓΣΕΕ, έχουμε ήδη έλθει σε επαφή με Επενδυτικά Ταμεία Κοινωνικής Οικονομίας του εξωτερικού και έχουμε πετύχει την κατ’ αρχήν συμφωνία τους στη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε δρομολογήσει τη διαδικασία εκπόνησης μιας πρότασης προς την Ε.Ε. για το σχηματισμό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μηχανισμών ενός Συνεπενδυτικού Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας που να προικοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους και να δρα συγχρηματοδοτικά με τα εγχώρια επενδυτικά ταμεία, ιδιωτικής ή κοινωνικής οικονομίας. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες μπορούν και οφείλουν να υποβοηθήσουν τις διαδικασίες αυτές με τη συμπληρωματικά παράλληλη κεφαλαιοποίηση μέρους των υφιστάμενων δανειακών απαιτήσεών τους."

Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Γιάννη Παναγόπουλου στο Συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια
17 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Από μία συζήτηση για ένα εθνικό σχέδιο για την κοινωνία των «κόκκινων» χρεών δεν θα μπορούσε να λείπει η φωνή των εργαζομένων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Εξελέγη για πρώτη φορά στη Διοίκηση της Συνομοσπονδίας το 1998 αναλαμβάνοντας το αξίωμα του Γραμματέα Τύπου.

Από τα ηγετικά στελέχη της Συνομοσπονδίας, επανεκλέγεται διαδοχικά στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ στο 30ο (2001) και το 32ο Συνέδριο (2004) και αναλαμβάνει καθήκοντα Οργανωτικού Γραμματέα, επιτελικής σημασίας θέση την οποία διατήρησε μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου στις 5 Ιουλίου 2006. Επανεξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου από το 33ο, 34o, 35ο και το 36o Συνέδριο (2007, 2010, 2013 και 2016 αντίστοιχα). Προέρχεται από τον χώρο των τραπεζών το 1974 προσελήφθη ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα της οποίας εξακολουθεί να είναι υπάλληλος με το βαθμό του Διευθυντή.

Η ενεργός 30χρονη συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε με την εκλογή του στα όργανα διοίκησης του Σωματείου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) και στην ΟΤΟΕ. Επί σειρά ετών, εκλέγεται Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και εκπροσωπεί τη ΓΣΕΕ στην Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) έχοντας το αξίωμα του Αντιπροέδρου. Είναι επίσης εκλεγμένος στο Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας ως τακτικό μέλος.

Υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κατά την τετραετία 2003-2006 και από τον Οκτώβριο 2015 έως σήμερα. Στις 26 Ιουνίου 2006 εξελέγη Γραμματέας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ), η οποία είναι η πρώτη σε δύναμη συνδικαλιστική παράταξη στην Ελλάδα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Παναγόπουλου
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Στην εστίαση, σε πoσοστό, τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια!

Γιάννης Παναγόπουλος

Προηγούμενο
1
Επόμενο
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…