Πρόταση στοχευμένη, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη για  ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης 3 αξόνων και αρχών που θα αντιμετωπίσει και θα επιλύσει το πρόβλημα  του ιδιωτικού χρέους

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης, με μια απαίτηση χρηστής διακυβέρνησης και δημοκρατίας και έμφαση στην προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, στάθηκε κατά την ομιλία του στις δυνατότητες της Αρχής να συνεχίσει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και την οριστική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.  

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης, υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων να συνεισφέρουν στη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

Η ομιλία του κ. Ποττάκη έγινε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 16:30-20:00 στο Ξενοδοχείο King George

Τόνισε ότι "η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους επιτάσσει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης 3 αξόνων και αρχών:

α) τη δίκαιη κατανομή του παθητικού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (κράτους, τραπεζικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα, πολιτών), αντί για μονομερή, εν πολλοίς επιβάρυνση των πολιτών, οφειλετών ή μη.

β) τη δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών του δημοσίου, με στόχο την αύξηση της είσπραξης εσόδων χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου.

γ) την επανένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εργαζομένων στην παραγωγική δραστηριότητα και διαδικασία με μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους".

Ο κ. Ποττάκης σταχυολόγησε στις ελλείψεις του εξωδικαστικού μηχανισμού τα εξής:

  1. "Δεν προβλέπεται η διενέργεια ελέγχου νομιμότητας των πράξεων ή των παραλείψεων των υπηρεσιών του Δημοσίου που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού. Ο ρόλος της Αρχής αντισταθμίζει ως ένα βαθμό μόνο το έλλειμμα αυτό.
  2. η δημιουργία μία νέας δεξαμενής διαμεσολαβητών, ενός ειδικού μητρώου συντονιστών της διαδικασίας που εισάγει σημαντική απόκλιση ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα των δικηγόρων. Στο εν λόγω μητρώο θα δύνανται να ενταχθούν και δικηγόροι με πενταετή εμπειρία, χωρίς τη συνδρομή άλλων κριτηρίων, ενώ στο τηρούμενο μητρώο διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης εγγράφονται μόνο διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, κατόπιν σχετικής επιμόρφωσης και επιτυχούς εξέτασης.
  3. Δεν αντιμετωπίζεται το θέμα επικάλυψης αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων φορέων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, στη λογική του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους, αλλά ούτε αξιοποιεί τις υπηρεσίες και την συσσωρευμένη εμπειρία των φορέων αυτών, για τον σχεδιασμό ενός πραγματικά ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους".
Video
Βιογραφικό
Multimedia
Graphics
Gallery
faq
Η ομιλία του Ανδρέα Ποττάκη στο Συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια
17 Μαϊ 2017
kokkinosynedrio

Δείτε από το 10o λεπτό τη συνομιλία του Συνήγορου του Πολίτη με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο κ. Αντ. Παπαγιαννίδη, μέλος του πάνελ.

ΑΝΔΡΕΑΣ Ι. ΠΟΤΤΑΚΗΣ
Είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Διδάκτωρ στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο, διδάσκει και προΐσταται των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρωπαϊκή Σχολή Δικαίου και Διακυβέρνησης

Είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και της Οξφόρδης όπου του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια στο Ην. Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα όπου και δικηγορεί (τελών σε αναστολή κατά τη διάρκεια της θητείας του) στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι καθηγητής και προϊστάμενος μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρωπαϊκή Σχολή Δικαίου και Διακυβέρνησης (ELGS), και Αναπληρωτής Διευθυντής στην Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου. Έχει εκτενή εμπειρία στην οργάνωση και εκπόνηση προγραμμάτων διαρκούς επιμόρφωσης για νομικούς, ως επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαρκούς Νομικής Επιμόρφωσης (ECCLE).

Από το 2011 έως τις αρχές του 2015, διατέλεσε νομικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 και για ένα έτος κατείχε την θέση του προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ανδρέα Ποττάκη
Ξεφυλλίστε το e-book με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Πώς «χάνεται» μια γενιά, για χάρη των ακινήτων

Ανδρέας Ποττάκης

Προηγούμενο
1
Επόμενο
Coming Soon...
Main Article 300X600
Πως πρόβαλαν το Συνέδριο τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να το παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις συζητήσεις
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…