ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Το Σεμινάριο - Ημερίδα στο Δήμο Μεγαρέων
Δείτε δεξιά σε video το Σεμινάριο - Ημερίδα που μεταδώσαμε live από την Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης στις 5 Ιουλίου και ώρα 17.30 με κεντρικό θέμα 'πως μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων και τι λύσεις προσφέρονται σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.'
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δεν έχει ακόμα καθοριστεί

Ανοιχτή συζήτηση - διαβούλευση από τον Δήμο Ελευσίνας: Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός στην τελική ευθεία, 20 ημέρες πριν την έναρξή του

Η ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση έγινε στο πλαίσιο του εθνικού project "Δράσεις για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" με στόχο την ενημέρωση και την πρακτική βοήθεια επιχειρήσεων, νοικοκυριών και επαγγελματιών που βρίσκονται σε δανειοληπτικό και χρεωστικό εγκλωβισμό.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου ανοιχτή συζήτηση - διαβούλευση με τίτλο «Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός στην τελική ευθεία, 20 ημέρες πριν την έναρξή του».

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του εθνικού project "Δράσεις για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" με στόχο την ενημέρωση και την πρακτική βοήθεια επιχειρήσεων, νοικοκυριών και επαγγελματιών που βρίσκονται σε δανειοληπτικό και χρεωστικό εγκλωβισμό και είχαν χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια (σημαντική η συμβολή της κ.Ράνιας Σουλάκη , διευθύντριας κοινωνικής ευθύνης του ομίλου, του κ.Γιάννη Κορωναίου, διευθυντή εταιρικών σχέσεων και της κ.Γεωργίας Δημητροπούλου, επικεφαλούς ΕΚΕ και σχέσεων με τοπικές κοινωνίες Ν.Ελλάδος).   

Η Εκδήλωση διοργανώθηκε από την Overmedia και τον Δήμο Ελευσίνας υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών , τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώ, υποστηρικτές είναι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών, η Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ειδικοί σύμβουλοι με υψηλή τεχνογνωσία ανέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο κι απάντησαν σε θέματα που αφορούν τον εξωδικαστικό.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης που ενημέρωσε αναλυτικά το πάνελ για το στάδιο υλοποίησης της πλατφόρμας του εξωδικαστικού στην οποία θα κάνουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία, προμηθευτές.

Ο κ.Κουρμούσης αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

1. Τέλος Ιουλίου η ΕΓΔΙΧ θα καλέσει όλα τα Επιμελητήρια και τους εμπλεκόμενους φορείς (δικηγόρους, οικονομολόγους, μηχανικούς) για να τους παρουσιάσει την πλατφόρμα του εξωδικαστικού ώστε να γίνει πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση κι αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώσουν τα μέλη και τους πελάτες τους.  

2.Την Δευτέρα 17 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα σε όλες τις τράπεζες , εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία (που έχουν ήδη συνδεθεί). Ακόμα κι αν οι τράπεζες δεν προλάβουν να συνδεθούν ως τις 3 Αυγούστου η πλατφόρμα θα ανοίξει, απλώς αυτός που κάνει την αίτηση-αν δεν έχουν συνδεθεί οι τράπεζες-δεν θα βρίσκει μέσα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα και θα πρέπει να προχωρήσει μόνος στην ολοκλήρωσή τους.

3. Θα ήταν καλό να υπάρχει μια ανάλυση βιωσιμότητας -επειδή δεν είναι διαδεδομένη στον πολίτη αυτή η γνώση- η ΕΓΔΙΧ σκοπεύει τέλος Ιουλίου-πριν την έναρξη της πλατφόρμας- ν’ αναρτήσει excel τα οποία μπορεί να παίρνει ο λογιστής και να τα συμπληρώνει κι αυτόματα να βγαίνει μια ανάλυση βιωσιμότητας.

4. Ερωτώμενος για την αρτιότητα της νομοθεσίας του εξωδικαστικού και το αν βλεπει να υπάρξουν μελλοντικές τροποποιήσεις υποστήριξε πως τέλειος νόμος δεν υπάρχει, πρέπει να δουν όλοι πως θα κυλήσουν τα πράγματα στην πράξη. «Είμαι σίγουρος ότι κάποια πράγματα δεν θα γίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί, κάποια δεν θα τα έχουμε σκεφτεί, κάποια άλλα μπορεί να προκύψουν αλλιώς, αλλά εμείς εδώ θα είμαστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει με κάποια εγκύκλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

5. Αναφορικά με την εγγραφή στον εξωδικαστικό των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι θα υπάρξει από την ΕΓΔΙΧ εισήγηση σε κυβερνώντες και θεσμούς να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία όλες οι ομάδες ώστε να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

6. Πρόσθεσε ότι η ΕΓΔΙΧ για τα φυσικά πρόσωπα κατέθεσε πρόταση στο ΕΣΠΑ που ενέκρινε ποσό 2.000.000 ευρώ για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (αναλφάβητοι, ΑΜΕΑ) κι αναμένει τον σχετικό νόμο ώστε να πληρώνει ο φορέας του δικηγόρο κι οικονομολόγο ώστε να διαπραγματεύονται για λογαριασμό των ευπαθών συμπολιτών μας.

7. Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (όπου σήμερα ο πολίτης καλείται να εξοφλήσει στην τράπεζα ποσό περίπου διπλάσιο από εκείνο που είχε λάβει προ ετών) ξεκαθάρισε ότι καλό είναι οι πολίτες να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης: …«Αν υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ επιχείρησης και πιστωτή, ο τελευταίος θα πει χρωστάω 200.000 ευρώ , η τράπεζα θα πει χρωστάς 350.000.

Λέει μέσα στο νόμο ότι όλοι πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους , εφόσον κι οι δύο έχουν στοιχεία , τότε λέει ο νόμος πως τηρείται το μικρότερο ποσό. Για όσους έχουν προσφύγει δικαστικώς αναμένοντας τι θα γίνει σε 2ο στάδιο , ακριβώς επειδή έχουν διπλασιαστεί τα χρέη λέω ότι είναι καλύτερο -από το να είσαι αποξενωμένος και να μην πληρώνεις τίποτα περιμένοντας το δικαστήριο- να είσαι σε καθεστώς ρύθμισης.

Μην περιμένετε τα δικαστήρια να δείτε πότε θα τελεσιδικήσει ο νόμος, προχωρήστε στη ρύθμιση ώστε να περάσει ο καιρός που θα κουρέψει το…πλεονασματικό ποσό. Καλώ τους πάντες να κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό. Ένα μεγάλο αρρύθμιστο ποσό μπορεί να ασκήσει μέτρα , δεν προστατεύεται από τον εξωδικαστικό. Το ότι έρχεσαι να ρυθμίσεις ένα ποσό δεν σημαίνει κιόλας ότι το αποδέχεσαι» τόνισε χαρακτηριστικά.      

8. Όσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας και την παρεμβατικότητα που μπορεί να έχει η ΕΓΔΙΧ ώστε να εξομαλυνθούν τα πράγματα μεταξύ οφειλετών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ο κ.Κουρμούσης αποσαφήνισε ότι σε αυτό τον τομέα τον πρώτο λόγο έχει η ΤτΕ σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

  1. Σε ερώτηση το ρόλο του συνεπίκουρου συντονιστή ο γραμματέας της ΕΓΔΙΧ είπε πως τέτοιος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε εξειδικευμένος σύμβουλος: «Φανταστείτε να είστε διαμεσολαβήτρια/συντονίστρια σε μια υπόθεση πολλών εκατομμυρίων με πολλούς μεγάλους πιστωτές και να μιλάνε μια πολύ τεχνική οικονομική γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις τι λένε. Πρέπει να προβλέψουμε στο νόμο να έχεις ένα συνεπίκουρο, δηλαδή να έρθει ένας οικονομολόγος και να αποτελέσει το σύμβουλό σου σε αυτό το κομμάτι. Αυτή είναι η έννοια του συνεπίκουρου και θεωρούμε ότι -παρότι ο νόμος δεν το λέει ρητά-στην πράξη θα χρησιμοποιηθεί πολύ στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου υπάρχουν πολύπλοκες υποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πάνελ που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Πέτρος Μπακατσέλος, Κώστας Κωνσταντέλος (στο οποίο παρεβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ.Γιάννης Βασιλείου και ο βουλευτής της Ν.Δ, Θανάσης Μπούρας) ήταν ο Συνήγορος του πολίτη, κ.Λευτέρης Ζαγορίτης, ο εκπρόσωπος της ΕΒΕΠ, κ.Γεώργιος Δρουμπούκης, το Μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτης Κωτσής η δικηγόρος κ. Αριάδνη Νούκα, η πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών, κ.Κατερίνα Κωτσάκη, ο διδάκτωρ της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο σύμβουλος της ΓΣΕΕ στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, κ.Τάκης Καλοφωνος. Εκπροσωπήθηκε και η βουλευτής της Ν.Δ κ.Γεωργία Μαρτίνου από τη συνεργάτιδά της, κ.Λένια Κοντογούρη.

Video
Βιογραφικά
faq video
faq text
Graphics
Gallery
Χάρτης
Ανοιχτή Συζήτηση - Διαβούλευση: Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, 20 ημέρες πρίν την έναρξή του
17 Ιουλ 2017
Σεμινάριο - Ημερίδα

Ανοιχτή Συζήτηση - Διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευσίνας, με θέμα "Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, 20 ημέρες πρίν την έναρξή του" στα πλαίσια των "Δράσεων για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" που διοργανώθηκαν από την εταιρεία Overmedia A.E. στην Δυτική Αττική με χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης
26 Ιουλ 2017
Σεμινάριο - Ημερίδα
4 Views

Στο πάνελ που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Πέτρος Μπακατσέλος, Κώστας Κωνσταντέλος (στο οποίο παρεβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ.Γιάννης Βασιλείου και ο βουλευτής της Ν.Δ, Θανάσης Μπούρας) ήταν ο ειδικός γραμματέας της ΕΓΔΙΧ, κ.Φώτης Κουρμούσης, ο συνήγορος του πολίτη, κ.Λευτέρης Ζαγορίτης, ο εκπρόσωπος της ΕΒΕΠ, κ.Γεώργιος Δρουμπούκης, το Μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτης Κωτσής η δικηγόρος κ. Αριάδνη Νούκα, η πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών, κ.Κατερίνα Κωτσάκη, ο διδάκτωρ της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο σύμβουλος της ΓΣΕΕ στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, κ.Τάκης Καλοφωνος. Εκπροσωπήθηκε και η βουλευτής της Ν.Δ κ.Γεωργία Μαρτίνου από τη συνεργάτιδά της, κ.Λένια Κοντογούρη.

Μοίρασε απαντήσεις ο Φώτης Κουρμούσης
26 Ιουλ 2017
Σεμινάριο - Ημερίδα
Ο ειδικός γραμματέας της ΕΓΔΙΧ, Φώτης Κουρμούσης, απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών θεωρώντας ότι ο τελευταίος θα συμβάλει στην εξομάλυνση της ελληνικής οικονομίας.
Coming Soon...
Coming Soon...
Coming Soon...
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Main Article 300X600
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΓΙΔΑ
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  • ΤΟΠΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Οι "Δράσεις για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" δημιούργησαν μια σύγχρονη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επαγγελματίες.
Για να έχετε πρόσβαση στους οδηγούς και τη βιβλιοθήκη, αρκεί:
  • 1.Να πατήσετε 'Εγγραφή' και να δημιουργήσετε ένα λγαριασμό.
  • 2.Να πατήσετε 'Σύνδεση' και να συμπληρώσετε τους κωδικούς που εσείς θα επιλέγετε στην 'Εγγραφή'
Πως πρόβαλαν τα Σεμινάρια - Ημερίδες τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να τα παρακολουθήσουν και να παρέμβουν σε αυτά
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…